Hlavní obsah

Írán přizval k vyšetřování pádu ukrajinského letadla experty z Boeingu

Teherán

Írán přizve k vyšetřování středeční havárie ukrajinského dopravního letadla se 176 oběťmi na životech i experty Boeingu ze Spojených států, Kanady a Francie. V íránské televizi to ve čtvrtek večer uvedl podle agentury DPA šéf íránské organizace pro civilní letectví (CAO) Alí Ábedzádeh. Přizván je i zástupce amerického Národního úřadu pro bezpečnost v dopravě (NTSB), řekl agentuře Reuters íránský zástupce v Mezinárodní organizaci pro civilní letectví při OSN.

Foto: Mohammad Nasiri, ČTK/AP

Záchranáři na místě pádu ukrajinského boeingu u Teheránu

Článek

Ukrajinský Boeing 737-800 NG na lince z Teheránu do Kyjeva se zřítil krátce po startu z letiště v íránské metropoli. V USA byl navržen a vyroben. Na jeho palubě bylo i 63 Kanaďanů.

Ukrajinští experti hledají po pádu letadla u Teheránu úlomky protiletadlové rakety

Blízký a Střední východ

V USA se ve čtvrtek objevily zprávy, že letadlo mohla zasáhnout íránská protivzdušná obrana, protože jen několik hodin předtím armáda vypálila 16 raket na dvě základny v Iráku, kde jsou i umístěni i Američané. Šlo o odvetu za americký likvidační útok na íránského generála Kásema Sulejmáního v Bagdádu. Předpokládá se, že v té době proto byla v pohotovosti íránská protivzdušná obrana.

Reklama

Výběr článků

Načítám