Hlavní obsah

Írán obohacuje uran jako země vyrábějící bomby. Znepokojující, říká šéf MAAE

Vídeň

Za velmi znepokojující označil šéf Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) Rafael Grossi íránský jaderný program. Islámská republika podle něj obohacuje uran do výše, jaké dosahují země, které vyrábějí jaderné bomby.

Foto: Profimedia.cz

Šéf Mezinárodní agentury pro atomovou energii Rafael Grossi.

Článek

„Obohacují uran na 60 procent, což je vážná věc. To dělají jen státy, které vyrábí jaderné bomby,“ řekl Grossi listu The Financial Times. Vysvětlil, že komerční obohacení zpravidla dosahuje dvou, maximálně tří procent.

Co je dnes, nemusí být zítra, varovali Izraelci Írán poté, co mu jedinou náloží zabrzdili jaderný program

Blízký a Střední východ

Komentář šéfa MAAE přichází v době, kdy se světové mocnosti snaží ve Vídni najít cestu k oživení mezinárodní jaderné dohody s Íránem z roku 2015. Od té před třemi lety jednostranně odstoupila vláda tehdejšího amerického prezidenta Donalda Trumpa a obnovila proti Íránu sankce.

Návrat k roku 2015 není možný

Ten následně začal dohodu porušovat. Minulý měsíc Teherán oznámil, že obohacuje uran na 60 procent, což je dosud nejvíce. Země sdělila, že zvýšila obohacování uranu pro účely výzkumu a zdravotnictví.

Írán o měsíc prodloužil dohodu o monitorování svých jaderných provozů

Blízký a Střední východ

„Írán má svrchované právo rozvíjet svůj program. Tato míra obohacování ale vyžaduje ostražitost,“ doplnil Grossi. Většinu kroků, které islámská země přijala, lze podle něj zvrátit. Íránský jaderný program se ale rozrostl, je sofistikovanější a přímý návrat ke zmiňovanému roku 2015 není možný.

V únoru Írán přestal dodržovat takzvaný dodatečný protokol, jenž umožňoval MAAE vykonávat bleskové inspekce jeho jaderných provozů. MAAE se s ním ale dohodla na pokračování nezbytných ověřovacích a monitorovacích aktivit s tím, že měla omezený přístup k jaderným zařízením a nemohla podnikat bleskové inspekce. Platnost kompromisního řešení byla tento týden prodloužena o měsíc.

Reklama

Výběr článků

Načítám