Hlavní obsah

Iráčané se vracejí domů, uprchlíci už tvoří menšinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bagdád

V Iráku poprvé od roku 2014, kdy jeho území začal obsazovat radikální Islámský stát (IS), je počet lidí vracejících se do svých domů větší než počet lidí na útěku. Oznámila to ve čtvrtek s odkazem na Mezinárodní organizaci pro migraci (IOM) agentura AFP.

Foto: Marko Djurica, Reuters

Žena s dětmi prchající z iráckého Mosulu dobývaného z područí Islámského státu. Fotografie je archivní

Článek

IOM konstatovala, že se na konci prosince vrátilo 3,22 miliónu Iráčanů, zatímco mimo domovy jich bylo 2,61 miliónu. IS byl v Iráku vojensky poražen loni.

Sandra Blacková z IOM řekla, že díky tomu, že irácká armáda obnovila kontrolu nad velkou částí území, se zlepšila bezpečnostní situace.

IS v roce 2014 obsadil asi třetinu iráckého území a vyhlásil na něm i na obsazených částech Sýrie chalífát. Vyvolal tím exodus mnoha Iráčanů, kteří se snažili z území IS odejít do jiných částí Iráku i do ciziny.

Asi třetina uprchlíků je nyní v severoirácké provincii Ninive. Mezi navrátilci je zhruba milión osob, které odešly zpět do provincie Anbár, v níž žije především sunnitské obyvatelstvo a kde se odehrávaly poslední boje proti IS. Třetina těchto lidí našla po návratu podle Blackové své domy buď těžce poškozené nebo zničené. Velká část infrastruktury je poničená a v mnoha obcích není k dispozici voda ani elektřina.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám