Hlavní obsah

Inspektoři OSN se vrátili do Sýrie vyšetřovat nasazení chemických zbraní

Damašek

Tým inspektorů OSN ve středu dorazil do Damašku, aby pokračoval v prověřování ohlášených více než deseti údajných chemických útoků v různých částech Sýrie. Skupinu vede opět švédský expert na chemické zbraně Ake Sellström, podle něhož by mohla být konečná zpráva vypracována do konce října.

Foto: Khaled al-Hariri, Reuters

Kolona aut inspektorů OSN v Damašku (záběr z předchozí inspekce)

Článek

Experti světové organizace přijeli do Sýrie už podruhé během posledních dvou měsíců. Třetí den po jejich minulém příjezdu byly 21. srpna chemické zbraně nasazeny v Ghútě u Damašku a tým se pak plně věnoval vyšetřování tohoto incidentu. Ten byl oproti minulým ohlášeným případům údajného nasazení chemických zbraní mnohem masivnější a řada západních zemí ho připisuje syrskému režimu.

Tentokrát se inspektoři OSN budou v Sýrii snažit prověřit 14 předchozích případů opozicí ohlášených chemických útoků. Chtějí se dostat zejména do Chán al-Asalu u Halabu, prověřit mají i další nasazení chemických látek v Utajbí nedaleko Damašku, v halabské čtvrti šajcha Maksúda a rovněž v Sarákibu jižně od Halabu.

Po první inspekci v Sýrii experti v závěrečné zprávě předané Radě bezpečnosti OSN na základě jasných a nezvratných důkazů konstatovali, že při srpnovém útoku u Damašku byl použit nervový plyn sarin.

Damašek na sílící nátlak mezinárodního společenství přistoupil k Dohodě o zákazu chemických zbraní a na rusko-americkou dohodu o kontrole a likvidaci svého chemického arzenálu. Příslušnou rezoluci o Sýrii v současnosti projednává RB OSN, kvůli jednoznačnému nesouhlasu Ruska a váhavé pozici Číny se ale zatím neshodla na jejím znění. Moskva a Peking se staví proti požadavku západních členů Rady, aby dokument obsahoval hrozbu silou vůči Damašku v případě, že se rezoluci nepodvolí.

Reklama

Výběr článků

Načítám