Hlavní obsah

Húsíové zasáhli další nákladní loď

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jemenští rebelové z kmene Húsíů zaútočili na nákladní loď Lycavitos plující v Adenském zálivu. Plavidlo podle nich patří britskému vlastníkovi. Web listu Daily Mail uvedl, že Lycavitos pluje pod vlajkou Barbadosu z japonského přístavu Mizušima do Suezského průplavu.

Foto: Profimedia.cz

Jahjá Saría, mluvčí ozbrojených sil jemenských Húsíů

Článek

„Jemenské námořnictvo zakročilo v Adenském zálivu proti britskému plavidlu Lycavitos, které zasáhly jeho protilodní střely,“ oznámil húsijský mluvčí Jahjá Saría na televizním kanále Al-Masirah, který rebelové kontrolují. Dodal, že „útoky na spojence Izraele v Rudém a Arabské moři budou pokračovat tak dlouho, dokud v Pásmu Gazy nezavládne klid zbraní“.

Lycavitos podle Daily Mail vlastní firma Helikon Shipping Enterprises, která má kanceláře v Londýně, Aténách a čínském Ta-Lienu.

Britská námořní bezpečnostní firma Ambrey uvedla, že zmíněná nákladní loď utrpěla „menší škody poté, co nedaleko ní vybuchla raketa“. Posádka přitom nebyla zraněna, informovala Ambrey.

Foto: ČTK/AP

Husíové u jemenského hlavního města Saná

Húsíové, spojenci šíitského Íránu, ovládají velkou část Jemenu na severozápadě země včetně většiny pobřeží Rudého moře. Od poloviny listopadu útočí raketami a drony na obchodní lodě plavící se na této klíčové námořní trase včetně průlivu Báb al-Mandab. Tvrdí, že útoky jsou reakcí na válku Izraele v Pásmu Gazy, a míří jen na lodě, které mají nějakou vazbu na Izrael nebo plují do izraelských přístavů.

Útoky už ale přiměly USA a Británii v rámci operace Prosperity Guardian provést pomocí letadel, dronů, ponorek a lodí opakované údery na húsijské pozice s cílem zajistit svobodu plavby a chránit lodě v Rudém moři.

Kvůli akcím jemenských rebelů ale mnohé přepravní společnosti zastavily plavbu ve vodách Rudého moře a rozhodly se pro delší a dražší trasu kolem Afriky. Lodní doprava kontejnerů tak podle Daily Mail podražila o více než 300 procent.

Húsíové odsoudili k smrti 13 lidí za to, že jsou homosexuálové

Blízký a Střední východ
Foto: David Ryneš, Mapy.cz

průliv Bab al-Mandab

Reklama

Výběr článků

Načítám