Hlavní obsah

Hnutí Hizballáh se přihlásilo k útoku na izraelské vojáky

Šíitské hnutí Hizballáh se ve středu přihlásilo k pumovému útoku na izraelské vojáky z minulého týdne. Při incidentu, k němuž došlo na izraelsko-libanonské hranici, byli čtyři příslušníci izraelské armády zraněni. Podle izraelských médií byla příčinou nálož, která vybuchla v blízkosti jedné z pohraničních hlídek. Vůdce Hizballáhu šajch Hasan Nasralláh dnes oznámil, že pumy nastražili jeho lidé.

Foto: TV Manar, Reuters

Hasan Nasralláh při projevu.

Článek

Libanonská média tvrdí, že incident se stal na libanonském území, zhruba 400 metrů od hranice. Izraelská hlídka prý hranici překročila a dostala se na území Libanonu. Izraelské velení se omezilo na informaci, že ke zranění vojáků došlo „při akci v blízkosti hranic“.

Nasralláh v Bejrútu řekl, že bojovníci Hizballáhu nastražili pumy v místech, kde přepokládali pohyb izraelských komand. Když se první skupina vojáků přiblížila do kritického místa, odpálili první nálož. Druhá vybuchla v okamžiku, kdy na místo dorazily izraelské posily.

Podle vůdce Hizballáhu šlo o „řízenou akci“. Jeho vojáci prý nestrpí, aby izraelští vojáci nezákonně vstupovali na území Libanonu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám