Hlavní obsah

Hizballáh a Fronta dobytí Sýrie si vyměnily těla zabitých bojovníků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bejrút

Libanonské hnutí Hizballáh a radikální islamisté z Fronty dobytí Sýrie (bývalá An-Nusra) si v neděli vyměnili těla zabitých bojovníků. O realizaci první fáze dohody o příměří v oblasti libanonsko-syrské hranice informovala podle agentur Reuters a AP televize Al-Manar, která má blízko k Hizballáhu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Příbuzní čekají na těla zabitých bojovníků HizballáhuVideo: Reuters

 
Článek

Dohoda o příměří mezi oběma uskupeními vstoupila v platnost ve čtvrtek. Zahrnuje také propuštění pěti vězňů Hizballáhu a odchod bojovníků Fronty dobytí Sýrie do severní Sýrie se všemi civilisty, kteří si budou přát jít s nimi.

Hizballáh podle televize Al-Manar předal frontě těla devíti bojovníků a převzal od ní pět svých zabitých členů. Podle mluvčího Libanonského Červeného Kříže George Kattaniho libanonské hnutí předalo Frontě dobytí Sýrie, považované za větev teroristické sítě Al-Káida, rovněž jednu ženu a dítě.

Očekává se, že fronta na základě dohody opustí pohraniční oblast, kde sváděla s Hizballáhem a syrskou armádou dvoutýdenní boje. Nicméně islamisté v neděli oznámili, že v této oblasti zajali tři bojovníky Hizballáhu, které hnutí postrádalo od soboty. Zatím není zřejmé, zda se tato skutečnost na dohodě nějak negativně neodrazí.

Kontroverzní role

Hizballáh bojuje v hornaté oblasti na libanonsko-syrské hranici společně se syrskými vládními jednotkami proti islámským radikálům. Minulý týden hnutí zahájilo ofenzivu proti islamistům blízko libanonského pohraničního města Arsál. Krátce po začátku operace Hizballáh ohlásil, že převzal kontrolu nad značnou částí oblasti kontrolované islamisty, včetně místa, kde měli svou základnu.

Šíitské hnutí Hizballáh, které podporují Íránci, se na boji proti sunnitským radikálům v libanonském pohraničí podílelo už dříve. Libanonská armáda se operace neúčastní. Role Hizballáhu v syrské občanské válce je v Libanonu velmi kontroverzním tématem. Se zapojením hnutí nesouhlasí například libanonský premiér Saad Harírí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám