Hlavní obsah

Hitler je proti Netanjahuovi ministrant, nechal se slyšet slavný francouzský atlet

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostré projevy nevole vyvolal francouzský trojnásobný olympijský medailista Mahiedine Mekhissi-Benabbad, když podle listu L’Union přirovnal izraelského premiéra Benjamina Netanjahua k Adolfu Hitlerovi a obyvatele západních zemí označil za kolaboranty. Paříž jeho vyjádření odsoudila.

Foto: Profimedia.cz

Mahiedine Mekhissi-Benabbad po svém vítězství na evropském šampionátu v Berlíně v roce 2018

Článek

„Adolf Hitler je proti Netanjahuovi ministrant! Západ jsou opravdoví kolaboranti,“ napsal podle listu L’Union osmatřicetiletý Mekhissi-Benabbad, olympijský medailista a čtyřnásobný mistr Evropy, který na začátku tohoto roku ukončil atletickou kariéru.

Francouzská ministryně sportu Amélie Oudéaová-Casteraová jeho příspěvek k válce mezi Izraelem a palestinským teroristickým hnutím Hamás odsoudila s tím, že jí taková prohlášení šokují.

„Taková příšerná přirovnání si zahrávají s tím nejodpudivějším, co na světě existuje, a mají hodně daleko ke všeobecným hodnotám míru, které bude sport vždycky bránit, stejně jako k hodnotám olympismu, které jste mohl ztělesňovat pro tolik našich krajanů,“ prohlásila.

Slyšeli jsme dětský pláč. Stříleli jsme, dokud neutichl, vypověděl terorista z Hamásu

Blízký a Střední východ

Mekhissiho-Benabbada za srovnání Netanjahua s Hitlerem tvrdě zkritizoval i starosta Remeše, kde se evropský rekordman narodil.

Katastrofa pro Remeš

„Když si pomyslím, že tohle individuum oblékalo dres francouzského týmu, stydím se za naše město. Taková katastrofa,“ uvedl podle listu starosta Arnaud Robinet.

Mekhissi-Benabbad, který je alžírského původu, se na sociálních sítích nijak netají, na čí straně ve válce mezi Izraelem a Hamásem stojí, a až dosud zveřejňoval informace o humanitární katastrofě v Pásmu Gazy.

Později se snažil za své srovnání izraelského premiéra s Adolfem Hitlerem omluvit s tím, že šlo o „reakci v prvním návalu emocí“.

Bohatá kariéra Mekhissiho-Benabbada

Francouz Mahiedine Mekhissi-Benabbad získal stříbrné olympijské medaile v běhu na 3000 metrů překážek na hrách v Pekingu 2008 a v Londýně 2012.

Na olympiádě v Riu de Janeiro byl třetí.

Má čtyři evropské tituly ve steeplechase z let 2010, 2012, 2016 a 2018.

V roce 2014 na evropském šampionátu vybojoval vítězství také v závodu na 1500 metrů.

Reklama

Výběr článků

Načítám