Hlavní obsah

Teroristé z Hamásu po zdržování potvrdili, že propustí další rukojmí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ozbrojené křídlo teroristického hnutí Hamás podle agentury Reuters uvedlo, že hodlá pozdržet sobotní předání dalších rukojmích, dokud Izrael neumožní více pomoci pro Gazu. Hamás se dožaduje dalších kamionů s humanitární pomocí na sever Gazy. Podle Kataru nakonec Hamás propustí 20 rukojmích ještě během soboty.

Foto: Itai Ron, Reuters

Lidé v Tel Avivu čekají na zprávy o propouštěných rukojmích

Článek

Kolem předání rukojmích v Pásmu Gazy panovaly nejasnosti, jeho postup se ale prokazatelně zdržel vzhledem k tomu, že podle původního časového plánu mělo hnutí Hamás zajatce osvobodit kolem 15:00 (16:00 SEČ).

Brigády Kásam, které jsou ozbrojeným křídlem Hamásu, na síti Telegram uvedly, že zdržení má na svědomí Izrael, který údajně nedodržuje podmínky dohody o klidu zbraní.

Agentura AFP naproti tomu o chvíli dříve s odvoláním na své zdroje v Hamásu napsala, že rukojmí si už v Pásmu Gazy přebírají pracovníci Mezinárodního výboru Červeného kříže. Izraelské úřady to dosud nepotvrdily. O tom, že propouštění rukojmí začalo, původně informovala i stanice CNN.

Vysoký představitel Hamásu stanici BBC potvrdil, že odklad při propuštění rukojmí souvisí s tím, že Izrael údajně porušil některá ujednání z dohody o příměří. Konkrétně jmenoval nedostatečnou humanitární pomoc v severní části Pásma Gaza nebo to, že Izrael prý na poslední chvíli změnil seznam palestinských vězňů, kteří se mají dostat na svobodu. Zdroje z izraelské vlády podle BBC porušení dohody popřely.

Na svobodu se má dostat druhá skupina rukojmích

V sobotu večer Hamás uvedl, že druhou skupinu rukojmích zajatých v Izraeli propustí ještě během soboty. Podle Kataru se jedná o 20 lidí, z toho 13 Izraelců.

„Po určitém zdržení se podařilo po kontaktech Kataru a Egypta s oběma stranami překonat překážky pro propuštění vězňů a dnes večer (v sobotu) bude propuštěno 39 palestinských civilistů, zatímco Pásmo Gazy opustí 13 izraelských rukojmích a sedm cizinců,“ uvedl mluvčí katarského ministerstva zahraničí Mádžid Ansárí.

V pátek se dostala na svobodu první skupina 24 rukojmích, mezi nimiž bylo 13 izraelských žen a dětí, deset Thajců a jeden občan Filipín. Podle dohody o dočasném čtyřdenním příměří, které začalo platit v pátek, má Hamás osvobodit dohromady 50 rukojmích výměnou za propuštění 150 Palestinců z izraelských věznic.

Izrael propustí dalších 42 palestinských vězňů výměnou za 14 rukojmích Hamásu

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám