Hlavní obsah

Gutteres: Íránský útok dostal Blízký východ na pokraj katastrofy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Íránský útok na Izrael dostal Blízký východ na pokraj katastrofy, lidé v regionu čelí skutečné hrozbě ničivého konfliktu, řekl na úvod dnešního jednání Rady bezpečnosti OSN generální tajemník světové organizace António Guterres. Situace si podle něj žádá maximální zdrženlivost.

Foto: Yuki Iwamura, ČTK/AP

Generální tajemník OSN António Guterres (stojící muž uprostřed) na začátku nedělního jednání Rady bezpečnosti

Článek

RB OSN zasedá na žádost izraelského velvyslance při OSN Gilada Erdana den poté, co Teherán a jeho spojenci vyslali na Izrael přes 300 dronů a raket v odvetě za bombardování íránského konzulátu v Damašku. Bylo to poprvé, co Írán přímo zaútočil na židovský stát, s nímž v posledních desetiletích vedl „stínovou válku“.

„Lidé v regionu se potýkají se skutečnou hrozbou ničivého, plnohodnotného konfliktu. Teď je chvíle na to uvolňovat napětí. Teď je chvíle pro maximální zdrženlivost,“ prohlásil Guterres.

Jak Izrael na bezprecedentní vývoj hodlá zareagovat, zatím není jasné. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu nicméně v sobotu prohlásil, že žádný útok nezůstane bez odpovědi. V neděli ale kabinet žádné rozhodnutí nepřijal. Jeho členové se podle médií k odvetě přiklánějí, ale nedokázali se shodnout na čase ani rozsahu.

USA už během dne daly najevo, že Izrael má být zdrženlivý, a zemi od odvety zrazovaly. Podporou USA by prý neměla. Právě USA a další spojenci Izraeli pomohli s tím, že rozsáhlý útok Íránu byl zmařen.

Útok Írán zpackal po všech stránkách, řekl analytik

Podcasty a pořady

Reklama

Výběr článků

Načítám