Hlavní obsah

Extremisté z Islámského státu usekli ruce chlapcům, kteří odmítli popravit vězně

Bagdád

Extremisté z Islámského státu (IS) v iráckém Mosulu usekli ruce dvěma chlapcům, protože odmítli veřejně popravit dva vězně. Uvedl to server Iraqi News, který na základě zpráv od místních obyvatel často informuje o zvěrstvech páchaných bojovníky samozvaného chalífátu.

Bojovník Islámského státu na snímku z oběžníku an-Nabá

Článek

Chlapci byli podle zdroje součástí skupiny vycvičené k boji proti iráckým silám, které už ovládly celou východní část města a nyní se chystají vytlačit Islámský stát také ze západní poloviny. Dva hoši ve věku deset až dvanáct let však údajně neuposlechli příkaz k zastřelení dvou vězňů před zraky jejich příbuzných, a proto oběma usekli ruku, což je trest, který se jinak ukládá zlodějům.

Bojovníci IS se podle iráckých médií v uplynulých dnech pokusili získat zpět ztracené pozice na druhém břehu Eufratu, ale irácké speciální síly jejich noční pokusy o vylodění odrazily.

Média také upozorňují na to, že radikálové používají k útočení bezpilotní stroje. Několik kusů bylo nalezeno ve východní části města, kterou dobyly vládní a provládní jednotky s více než 100 000 příslušníků.

Bitva o druhé největší město Iráku zřejmě potrvá ještě několik týdnů a měsíců. Koalice vedená Spojenými státy už ale podle listu The New York Times organizuje policejní síly, které mají převzít bezpečnost nad Mosulem po vyhnání Islámského státu.

IS ovládl Mosul v červnu 2014.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám