Hlavní obsah

Exploze v Bejrútu: Rachejtle byly ve stejném skladu jako ledek

Novinky, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bejrút

Mohutný výbuch 2750 tun ledku v bejrútském přístavu byl důsledkem neuvěřitelné nedbalosti, laxnosti a porušování bezpečnostních předpisů. Podle listu The Guardian byly dokonce petardy a ohňostrojové rachejtle uložené ve stejném skladu číslo 12 jako dusičnan amonný. Původně se uvádělo, že pyrotechnika byla ve skladu číslo osm.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Na novém záběru z Bejrútu je vidět, jak z místa výbuchu vystřelují nejdřív rachejtleVideo: Reuters

 
Článek

„Uvnitř skladu 12 bylo 30 až 40 nylonových pytlů se zábavní pyrotechnikou. Celníci zabavili rachejtle kolem let 2009, 2010. Dohlížel jsem na vysokozdvižné vozíky. Uložili jsme ohňostroje do hangáru číslo 12. Kolem roku 2013 celníci zabavili velké množství chemikálií (dusičnanu amonného). Byly uloženy ve stejném hangáru,” řekl listu bývalý přístavní dělník Jusúf Šadádí, který opustil svou práci před půl rokem.

„Byla to katastrofa, u které se čekalo, kdy k ní dojde,“ dodal.

Foto: Mohamed Azakir, Reuters

Hasiči při zásahu v bejrútském přístavu

I když už v přístavu nepracoval, s jeho zaměstnanci dál komunikoval. Řekl, že v osudné úterý mluvil se strážným Imadem Zahradínem. „Bavili jsme se o odborech a obecně o práci a on mi řekl, že opravují bránu u hangáru číslo 12.“

Šadádí uvedl, že lidé v přístavu použili svářečku: „To bylo v pět odpoledne. Po třiceti minutách uviděli kouř. Přijeli hasiči a státní bezpečnost. Všichni zemřeli. Jsem přesvědčen, že právě oprava vedla k této katastrofě.“

Psi českých záchranářů se v Bejrútu pořezali

Blízký a Střední východ

K uložení rachejtlí dodal: „Zůstaly přesně tam, kam jsem je uložil. A když se k nim dostal oheň, byl to konec.“

Strážný Zahradín byl jednou ze 150 obětí výbuchu, který zabil mnoho bývalých Šadádových kolegů i hasiče zasahující u požáru.

Foto: Mohamed Azakir, Reuters

Následky výbuchu v Bejrútu

Čtyři dny po ničivé explozi v bejrútském přístavu zůstává stále ještě přes 60 pohřešovaných. Oznámil to v sobotu odpovědný pracovník libanonského ministerstva zdravotnictví: „Počet mrtvých vzrostl na 154, z nichž 25 zatím ještě nebylo identifikováno. Kromě toho ještě registrujeme 60 pohřešovaných."  Z více než 5000 zraněných je přes sto v kritickém stavu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Výbuch v Bejrútu převrátil na bok výletní loď Orient QueenVideo: Reuters

Pobouření obyvatel kvůli jednání politiků a jejich vytáčkám je  tak velké, že přední stanice LBC odmítla vysílat projevy politiků nebo citovat jejich prohlášení. Prezident Michel Aún totiž vrátil do hry možnost, že mohlo jít o útok. [celá zpráva]

Vysílán nebyl ani projev šéfa Hizballáhu Hasana Nasralláha, který řekl, že hnutí nemělo nic společného s uskladněným ledkem. Ten byl ve skladu uložen, když ruský majitel lodi, která ho přepravovala, nezaplatil přístavní poplatky, a loď mu byla i s nákladem zabavena.

Sedm let se vědělo, že bejrútský přístav může vyletět do povětří

Zahraniční

Přístav byl hlavní branou do Libanonu a procházela tudy většina zboží i potravin, na jejichž dovozu je země závislá. Při explozi bylo zničené jediné obilné silo v zemi i s uloženým zrnem.

Reklama

Výběr článků

Načítám