Hlavní obsah

EU zavedla nové sankce proti Hamásu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Šesti lidí zapojených do financování Hamásu se týkají nové sankce, které proti teroristickému hnutí zavedla Evropská unie. Jsou mezi nimi finančníci Hamásu se sídlem v Súdánu a Alžírsku a muži z Libanonu, kteří jsou údajně zapojeni do praní špinavých peněz a jejich převodů ve prospěch hnutí. Evropská rada to v pátek uvedla v úředním věstníku.

Foto: Profimedia.cz

Vůdce teroristického Hamásu Jahjá Sinvár se zdraví se svými příznivci v Gaze (duben 2023)

Článek

Zmíněná šestice měla na starosti získávání finančních prostředků, které teroristé využívali především k výcviku či nákupu zbraní a výbušnin.

Sankce podle Evropské rady dopadnou na Súdánce, jenž je označován za správce finančního portfolia Hamásu. V hledáčku EU jsou i tři Libanonci, kteří svou společnost se sídlem v Bejrútu používají k praní špinavých peněz pro Hamás, včetně prostředků přicházejících z Íránu.

Částky převedené Hamásu prostřednictvím této společnosti Evropská rada odhaduje na desítky milionů dolarů. Pátým na seznamu je člen politického byra Hamásu a šestým jordánský finančník, který působí v Alžírsku.

EU také až tento týden v souvislosti s krveprolitím z loňského 7. října zařadila na sankční seznam Jahjáa Sinvára, politického vůdce Hamásu. Samotné hnutí je na unijním seznamu teroristických organizací již několik let.

Na Jahjáa Sinvára se vztahuje mimo jiné zmrazení jeho finančních prostředků a dalších finančních aktiv v členských státech EU.

Vrah z Hamásu uřízl hlavu 19letému záklaďákovi, v Gaze se ji snažil prodat

Blízký a Střední východ

Krok EU přichází v době, kdy zesílily výzvy ze strany Izraele i Spojených států, aby evropská sedmadvacítka sankce proti představitelům Hamásu zpřísnila. USA uvalily sankce na Sinvára už v roce 2015.

Sinvár se skrývá. Počátkem letošního roku izraelská média informovala, že armáda židovského státu ví přesně, kde se politický lídr Hamásu ukrývá, nemůže ho prý ale zabít raketovým úderem, protože je obklopen velkým počtem izraelských rukojmích zajatých během říjnového útoku Hamásu.

EU až nyní zařadila na sankční seznam vůdce Hamásu Sinvára

Svět

Reklama

Výběr článků

Načítám