Hlavní obsah

EU uvalila sankce na izraelské osadníky kvůli útokům na Palestince

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Evropská unie v pátek poprvé uvalila sankce na radikální izraelské osadníky kvůli jejich útokům na Palestince na okupovaném Západním břehu. S odvoláním na diplomaty o tom informuje agentura DPA, podle níž členské státy sankce schválily v písemném řízení.

Foto: Profimedia.cz

Sídlo EU

Článek

Sankce jsou údajně namířeny proti jednotlivcům a subjektům, které mají být odpovědné za násilí proti Palestincům na Západním břehu Jordánu. Dotčeným osobám již nebude umožněn vstup do EU a nebude jim umožněno obchodovat s občany EU. Kromě toho musí být zmrazeny jejich stávající účty a další aktiva v EU.

Jména dotčených osob budou brzy zveřejněna v Úředním věstníku EU. Podle informací agentury DPA jsou to čtyři lidé a dvě organizace. V ideálním případě by podle diplomatů měly sankce vést k tomu, že se izraelské soudnictví více zaměří na stíhání násilí ze strany izraelských osadníků proti palestinským vesnicím a olivovým hájům.

USA v Radě bezpečnosti vetovaly palestinskou žádost o plné členství v OSN

Blízký a Střední východ

Pro represivní opatření dosud v EU nikdy nedošlo k potřebnému konsensu, a proto je rozhodnutí o sankcích vnímáno jako znamení změny kurzu evropské politiky vůči Izraeli, píše web deníku Süddeutsche Zeitung. Minulý týden vysoký komisař OSN pro lidská práva Volker Türk označil vývoj na Západním břehu za velmi znepokojivý. Palestinci jsou neustále napadáni stovkami izraelských osadníků, často podporovaných armádou. Jako okupační mocnost je Izrael povinen chránit Palestince před útoky osadníků a nezákonným násilím ze strany bezpečnostních sil.

Palestinci chtějí, aby Západní břeh byl součástí jejich budoucího státu. Izrael ho ale v rozporu s mezinárodním právem okupuje a část izraelských osadníků požaduje ještě rychlejší výstavbu židovských osad na tomto území.

Násilné činy radikálních izraelských osadníků na Západním břehu Jordánu jsou považovány za překážku v úsilí o nalezení mírového řešení konfliktu na Blízkém východě.

Izrael vybírá z několika variant protiútoku na Írán, všechny mají bolet

Blízký a Střední východ

Reklama

Výběr článků

Načítám