Hlavní obsah

Egyptský velký imám vyzval k ukřižování teroristů z Islámského státu

– Káhira/Rijád

K ukřižování teroristů z Islámského státu, kteří upálili jordánského pilota Maáze Kasáasbu, vyzval podle BBC a ABC nejrespektovanější představitel sunnitského islámu, velký imám z káhirské univerzity Al-Azhar, šejk Ahmad Sabah.

Foto: Twitter/#Jordanianpilot

Jordánský pilot Maáz Kasásba na jedné z fotografií před tím, než ho radikálové z Islámského státu zavraždili.

Článek

„Islám zakazuje vzít nevinnému život,“ uvedl velký šejk v nočním poselství. Dodal, že upálením pilota Maáze Kasásby porušili zákaz znetvořovat těla, který v islámu platí i za války. Podle něj si radikálové zaslouží trest smrti ukřižováním nebo useknutí paží.

Upálení odsoudil i předseda mezinárodní Organizace pro islámskou spolupráci, která sdružuje 57 muslimských zemí. Podle Ijáda Madamiho jde o „naprostou neúctu k právům zajatců, kterou vyhlašuje islám, stejně jako ke standardům lidské morálky za války”. Dodal, že je smutný, když vidí hloubku problému v některých částech Blízkého východu a i „intelektuální úpadek, politickou rozdrobenost a zneužití islámu, velkého náboženství milosti“.

Brutální akt odsoudili představitelé většiny zemí Perského zálivu včetně Spojených arabských emirátů, Bahrajnu, Kuvajtu a Kataru.

Související téma

Foto: Reuters

Bojovníci Islámského státu

Jordánský politik Muhammad Rusan uvedl, že i lidi, kteří zacházejí s násilím, by nemuseli unést, kdyby viděli bolest muže upalovaného k smrti. Rozběsněn brutalitou křičel v televizním projevu. „Použijme stejné metody na ně. Zabíjejme jejich děti. Zabíjejme jejich ženy.“

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám