Hlavní obsah

Egyptský soud potvrdil trest smrti pro 197 muslimských bratří

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Káhira

Egyptský soud v sobotu potvrdil tresty smrti nad 197 muslimskými bratry kvůli jejich účasti na loňském protestu, při němž zemřel jeden policista. Informovala o tom agentura Reuters. Hrdelní trest byl potvrzen i pro vůdce Muslimského bratrstva MMuhammada Badího. Odsouzení se mohou proti rozsudku odvolat.

Foto: The Interior Ministry/Handout, Reuters

K smrti odsouzený vůdce Muslimského bratrstva Muhammad Badí

Článek

Soud znovu rozhodoval v případu protestu ve městě Mínja, kde 14. srpna demonstrovaly stovky lidí a vtrhly na policejní stanici. Jeden policista při potyčkách zemřel. Při prvním projednání bylo hromadně ve velmi krátkém procesu v dubnu k smrti odsouzeno 683 lidi. Obhájci proces zpochybňovali s tím, že mnozí obvinění se střetů u policejní stanice neúčastnili. [celá zpráva]

Rozsudky pak byly postoupeny velkému muftímu, který se musí podle egyptského práva v případě nejvyšších trestů vyjádřit. Soud pak verdikt znovu posuzuje na základě muftího názoru.

Badí byl k smrti odsouzen ve čtvrtek spolu s dalšími třinácti obviněnými v jiném procesu.

Muslimské bratrstvo vyhrálo volby po svržení někdejšího prezidenta Husního Mubaraka v roce 2011 a do loňska Egyptu vládlo. Po vojenském puči, který k moci vynesl současného prezidenta Abdal Fattáha Sísího, bylo zakázáno jako teroristická organizace.

Reklama

Výběr článků

Načítám