Hlavní obsah

Egypt kvůli čtvrtečnímu incidentu odvolal velvyslance z Izraele

Káhira

Egypt stáhne svého velvyslance z Izraele, dokud nebude vyšetřena smrt několika Egypťanů při čtvrtečním incidentu u egyptsko-izraelské hranice. Skupina palestinských atentátníků při něm u Ejlatu zabila osm Izraelců.

Foto: Lior Grundman, Reuters

První byl přepaden autobus nedaleko Ejlatu.

Článek

Podle Izraele útočníci přišli přes egyptský Sinajský poloostrov a pronikli přes hranici na jeho území. Izraelci sedm členů komanda zabili, ale při pronásledování ostatních zemřelo i několik Egypťanů. [celá zpráva]

Káhira žádá od Izraele omluvu za výroky, podle nichž Egypt přestává účinně zvládat situaci na Sinajském poloostrově. Při incidentu zemřeli tři Egypťané - jeden voják a dva policisté - a sedm jejich kolegů bylo zraněno. Dva z nich zemřeli na následky zranění v pátek.

Dle zatím neoficiální izraelské verze zřejmě Egypťany zabili atentátníci prchající zpět do Egypta. Jeden z nich prý odpálil své nálože v blízkosti skupiny egyptských vojáků.

Útočilo možná až 20 lidí

Mluvčí izraelského ministerstva zahraničí Jigal Palmor řekl, že v Izraeli se nyní o egyptském rozhodnutí stáhnout velvyslance jedná. Armáda už v pátek slíbila, že incident prošetří. Oficiálně Izrael tvrdí, že egyptsko-izraelská mírová smlouva je stabilní a že nikdo v Izraeli nemá v úmyslu zabíjet egyptské policisty. "Je třeba zjistit, co přesně se stalo, a to právě vyšetřujeme," řekl Amos Gilad z ministerstva obrany.

Atentátníci zaútočili v několika vlnách na autobus a na dvě další vozidla. Podle Izraelců útočila skupina možná až 20 lidí. Přišli prý z pásma Gazy do Egypta a dostali se Sinajem na jih Izraele.

Egypťané se ostře brání proti obvinění, že hranici špatně střeží. Podle Káhiry vynášejí Izraelci nezodpovědné a unáhlené výroky a snaží se svalit na Egypt vlastní laxnost při ostraze jižní hranice.

Egyptská vláda kvůli incidentu jednala čtyři hodiny

"Vláda se rozhodla stáhnout z Izraele velvyslance, dokud Izrael nepředloží výsledky svého vyšetřování a dokud se neomluví za unáhlené a politováníhodné výroky o Egyptě," stojí na oficiální internetové stránce egyptského kabinetu. Dále je tam oznámení, že vláda pověřila ministerstvo zahraničí předvolat izraelského velvyslance na protest proti střelbě na izraelské straně hranice směrem k hranici a proti zabití Egypťanů.

Egyptská vláda v pátek kvůli incidentu jednala čtyři hodiny a večer se konala před izraelským velvyslanectvím v Káhiře demonstrace, na níž se pálila izraelská vlajka. Přišlo několik set lidí požadujících vyhoštění izraelského velvyslance.

Egypt podepsal před 32 lety jako první arabský stát s Izraelem mírovou smlouvu. Svého velvyslance naposledy z Izraele stáhl před jedenácti lety na protest proti podle něj nepřiměřeným zásahům Izraelců vůči Palestincům.

Izraelci od čtvrtka útočili v odvetě na pásmo Gazy a zabili tam od té doby nejmíň pět Palestinců. V pátek Palestinci obnovili raketové útoky z pásma Gazy na Izrael a vládnoucí Hamas oznámil, že dál nehodlá dodržovat nepsané příměří s Izraelem. Ráno dopadly na izraelský Ašdod čtyři rakety a zranily tři palestinské dělníky. Jedna raketa zasáhla také město Beerševa a tam zranila jednu osobu. V pátek vystřelili Palestinci na Izrael na 30 raket, jimiž zranili šest osob. Nejničivější byl útok na Ašdod. Obnoveným izraelsko-palestinským násilím se bude v neděli na svém mimořádném jednání zabývat Liga arabských států.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám