Hlavní obsah

Duševně nemocné sestry drželi na západním břehu Jordánu v řetězech

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeruzalém/Ramalláh

Dvě duševně nemocné palestinské sestry Davabšovy ve věku 21 a 25 let byly drženy po několik let ve vesnici Duma v řetězech. Nesměly opustit svůj pokoj. Poté, co byla o sestrách zveřejněna reportáž, palestinské úřady jim nakonec pomohly a přemístily je do ústavu, kde se o ně mohou starat 24 hodin denně. Není jasné, jak dlouho tam vydrží, protože ústav nedostává peníze od palestinské samosprávy, uvedla CNN.

Článek

Nyní 21letá Nadaa strávila v řetězech deset let, její o čtyři roky starší sestra Mohadíja poslední dva roky. Řetěz kolem zápěstí byl ukotven v rohu jejich pokoje.

Jejich starší sestra Intisar Davabšaová řekla CNN, že trpěly několika vážnými duševními nemocemi a vyžadovaly trvalou péči: “Potřebovaly někoho, kdo by se o ně staral 24 hodin denně, dával jim najíst, protože to samy neuměly. Nebyly schopné ani základních úkonů, neuměly se převléci, umýt se.“

Neměl kdo pomoci

Nemocní byli i oba rodiče sester a nemohli se o ně starat. Matka je po většinu času připoutaná na lůžko a otec, který pracuje jako námezdní rolník, uvedl, že míst je málo a jsou daleko, takže je rád, když vydělá 15 dolarů denně.

Rodina trpí duševními nemocemi, ale jen u obou sester jsou příliš vážné. Sestry začali poutat, když začaly v noci odcházet z domu a vstupovat do cizích domů. „Velmi jsem se obávala o osud svých sester, zvláště když někdy odešly v noci a neodkázaly poznat, zda je někdo napadl. Bála jsem se dne, kdy budou sexuálně napadeny. Bála jsem se, že budou znásilněny,“ vypověděla CNN Intisar.

I jejich sestřenice dávala přednost tomu, aby sestry zůstaly připoutané, Zmínila, že vesnice, kde žije 2000 lidí, je velmi konzervativní a znásilnění by bylo pro dívky tragédií.

Dívky skočily v ústavu

Úřady dlouho žádosti rodiny o pomoc ignorovaly, neodpověděl ani premiér. Místní radní mohli jen občas uspořádat malou sbírku. Když se ale objevila reportáž o jejich osudu, byly o několik dní později přemístěny do Betléma. Ředitel tamního centra pro duševně nemocné a mentálně postižené Čtyři domy slitování Arafat Ídi řekl, že bylo jasné, že obě dívky potřebují 24hodinovou pomoc.

„Neměly žádné sociální kontakty, takže první dny s nimi byly pro nás obtížné,“ uvedl lékař a odsoudil příbuzné: „Chování rodiny a všech, kteří takto zacházejí s těmito lidmi, je naprosto neakceptovatelné a nemorální.“

Otázkou ale je, jak dlouho budou moci sestry zůstat v péči lékařů, protože ústav nedostává peníze od palestinské samosprávy. Letos jim zaplatila jen jednou 15 000 dolarů, což je jen čtvrtina měsíčního rozpočtu. Jen dvě sestry potřebují péči za 20 000 dolarů. V centru je 75 pacientů a instituce dluží 115 000 dolarů. Žije z darů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám