Hlavní obsah

Do Německa se vrátily ženy a děti z islamistických táborů

Novinky, BBC, drk
Berlín

Německé ministerstvo zahraničí repatriovalo tři ženy a 12 dětí ze syrských táborů pro rodinné příslušníky bojovníků Islámského státu (IS). Šéf diplomacie Heiko Maas uvedl jako důvod humanitární pomoc, jelikož některé děti byly nemocné. Všechny tři ženy budou v Německu vyšetřovány pro podezření z terorismu, jedna byla už zatčena.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Ženy čelí podezření z toho, že se přidaly k Islámskému státu. Ten byl na území Sýrie a Iráku poražen v březnu roku 2019.

Mezi jeho příslušníky se přidaly stovky Evropanů, většina z nich se v tuto chvíli nachází v táborech na severu Sýrie, které spravují Kurdové.

Z kurdské věznice v Sýrii utekli po vzpouře zajatí bojovníci Islámského státu

Blízký a Střední východ

Německý ministr zahraničí Heiko Maas uvedl, že se mu ulevilo. „Jednalo se o humanitární případy, především šlo o sirotky a vážně nemocné děti, jejichž návrat byl opravdu potřebný,” vysvětlil. V následujících týdnech by se měly do Německa vrátit další.

Bezpečnostní riziko

Všechny tři ženy, které se nyní do země vrátily, budou vyšetřovány kvůli podezření z podpory terorismu. Jedna žena byla dokonce rovnou zatčena na letišti.

Na operaci se podílela také finská vláda, která do své vlasti přepravila dvě ženy a pět dětí.

Turecko v pondělí začne posílat zajaté bojovníky IS zpátky do jejich zemí

Turecká invaze

Jak píše britská stanice BBC, dá se předpokládat, že se ženy provdaly za radikální bojovníky a měly s nimi děti. Vzhledem k tomu, že mohou představovat bezpečnostní riziko, odmítá několik evropských vlád tyto „nevěsty džihádistů” přijmout zpět domů.

Symbol Shamima

Pravděpodobně nejslavnějším případem je britská školačka Shamima Begumová, která se k IS přidala v roce 2015, na základě čehož ji ministerstvo vnitra odebralo občanství. Vláda argumentovala tím, že je dívka po matce Bangladéšankou, a tudíž by nebyla „bez občanství”.

Mladá Britka, co se dala k IS a chce zpět, utekla z tábora. Bojí se ostatních žen islamistů

Zahraniční

Begumová žila v uprchlickém táboře na jihozápadě Sýrie. Provdala se tam za 23letého nizozemského radikála Yaga Riedijka, který bojoval v řadách IS. Měla s ním tři děti, nicméně ani jedno kvůli podvýživě a nemocím nepřežilo.

Minulý rok vyjádřila nad svým krokem lítost a řekla, že by se ráda vrátila do Spojeného království. Odvolací soud v červenci rozhodl, že na to má právo, definitivně to ale musí stvrdit britský nejvyšší soud.

Britka, která se vdala za bojovníka IS, je připravena jít po návratu do vlasti do vězení

Blízký a Střední východ

Kauza budí v Británii velké vášně, většina Britů (78 procent) si ale myslí, že bylo odebrání občanství na místě. Podle humanitárních organizací ale v případě ponechání žen a dětí v táboře hrozí větší šance, že se radikalizují.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám