Hlavní obsah

Český velvyslanec se navzdory EU zúčastnil recepce k otevření ambasády USA v Jeruzalémě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeruzalém

Izraelské ministerstvo zahraničí v neděli u příležitosti pondělního otevření velvyslanectví Spojených států v Jeruzalémě uspořádalo recepci, které se účastní mimo jiné dcera prezidenta Donalda Trumpa Ivanka s manželem. Podle listu Haarec pozvání izraelského premiéra Benjamina Netanjahua přijali i zástupci Česka, Rakouska, Rumunska a Maďarska.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Velvyslanec ČR v Izraeli Ivo Schwarz na archivním snímku

Článek

Zbylé státy EU jej odmítly. České ministerstvo zahraničí potvrdilo, že se recepce zúčastní český velvyslanec Ivo Schwarz. Česko, Maďarsko a Rumunsko v minulý dnech zablokovaly přípravu prohlášení EU, které mělo být k stěhovaní amerického ambasády do Jeruzaléma kritické.

Slavnostní recepce na izraelském ministerstvu zahraniční je součástí oslav Dne Jeruzaléma, státního svátku, kdy si Izrael připomíná obsazení východní části města za války v roce 1967. Připojení východní části Jeruzaléma k Izraeli mezinárodní společenství neuznalo.

Přijela i Ivanka Trumpová

Recepce, kterou ze své funkce ministra zahraničí uspořádal premiér Netanjahu, se účastní delegace USA, která přijela kvůli pondělnímu otevření amerického velvyslanectví v Jeruzalémě. Členy delegace jsou mimo jiné Trumpova dcera Ivanka, její manžel a prezidentův poradce Jared Kushner, ministr financí Steven Mnuchin a dvanáct členů Kongresu.

Své zástupce nevyslalo například ani Rusko, Austrálie či Egypt. Podle seznamu zveřejněného listem Haarec jsou mezi hosty kromě představitelů čtyř zemí EU především zástupci zemí Jižní Ameriky, Afriky a jihovýchodní Asie, ale například i Ukrajiny, Srbska či Makedonie.

Anketa

Je podle vás správné, že český velvyslanec dorazil na recepci k přesunu ambasády USA do Jeruzaléma?
Ano
78,6 %
Ne
19,4 %
Nevím
2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 3079 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám