Hlavní obsah

Část palestinského Hamásu vypověděla příměří s Izraelem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

GAZA

Ozbrojené křídlo palestinské vládní strany Hamás v úterý oznámilo ukončení příměří s Izraelem platné od listopadu loňského roku. Členové hnutí vypálili na Izrael několik desítek raket, které nikoho nezranily. Útok byl odvetou za víkendové operace izraelské armády, při nichž zahynulo devět Palestinců. Izrael slaví v úterý 59. výročí svého vzniku.

Článek

"Příměří už neexistuje. První, kdo ho porušil, je Izrael, teď je řada na palestinských skupinách. Budeme útočit na sionistického nepřítele a jsme připraveni unést a zabít další jeho vojáky," řekl mluvčí ozbrojeného křídla Hamásu.

Radikálové unesli loni do pásma Gazy izraelského vojáka Gilada Šalita. Chtějí ho vyměnit za několik set Palestinců vězněných v Izraeli včetně těch, kdo se podíleli na protiizraelských atentátech. [celá zpráva] Izrael to odmítá.

Ostřelování Izraele

Brigády Izzudíma Kásama začaly ostřelovat Izrael v odvetu za víkendovou operaci izraelské armády, při níž zahynulo devět Palestinců. Příměří vypověděly v den, kdy si Izrael připomíná 59. výročí svého vzniku.

Podle izraelské armády dopadlo v úterý na území židovského státu pět raket a osm minometných granátů, Hamás tvrdí, že vyslal 40 raket a 70 granátů. Mířily na izraelské vojenské cíle i na obydlená místa.

Pobouřený Izrael

Mluvčí izraelského premiéra Ehuda Omerta řekla, že Izrael považuje raketový útok za vážný incident a nedovolí, aby "teroristická vláda Hamásu diktovala budoucnost" jižního Izraele.

Předseda palestinské vlády Ismáíl Haníja prohlásil, že se palestinská vláda snažila příměří udržet, ale že ji překvapil rozměr izraelských vojenských operací.

Rozpory také uvnitř palestinské vládní koalice

Relativní klid zbraní byl přerušen v pondělí také uvnitř palestinské vládní koalice, když ministr vnitra Hání Kavásmí oznámil rezignaci na funkci. Premiér Ismáíl Haníja z hnutí Hamás jej však požádal, aby v úřadu setrval alespoň do té doby, než o záležitosti rozhodne prezident samosprávy Mahmúd Abbás z frakce Fatah. Ten je nyní na zahraniční cestě.

Palestinská vláda národní jednoty byla po dlouhých sporech a nesčetných střetech mezi radikály z Fatahu a Hamásu sestavena minulý měsíc. [celá zpráva] Právě o obsazení křesla ministra vnitra se vedl největší spor.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám