Hlavní obsah

Bush: Blízký východ bude mít mírovou smlouvu v roce 2009

– RAMALLÁH

Americký prezident George Bush je přesvědčen že mírová smlouva na Blízkém východě bude podepsána v roce 2009. Uvedl to ve čtvrtek v Ramalláhu na západním břehu Jordánu po schůzce s předsedou palestinské samosprávy Mahmúdem Abbásem.

Foto: Kevin Lamarque , Reuters

Americký prezident George Bush (vlevo) a předseda palestinské samosprávy Mahmúd Abbás zdraví v Ramalláhu novináře.

Článek

Americký prezident dodal, že mírová smlouva bude připravována už během letošního roku při izraelsko-palestinských jednáních. Tuto naději vyjádřil i Abbás s tím, že schůzka se uskuteční brzo. Izraelský premiér Ehud Olmert dal již ve středu po setkání s Bushem najevo, že mírová jednání chce vést.

Bush připustil, že to nebude jednoduché: "Obě strany budou muset dělat obtížná rozhodnutí“.

Prezident USA uvedl, že klíčové jsou bezpečnostní otázky. Podle Olmerta závisí podepsání dohody na situaci v pásmu Gazy, které nynější palestinské vedení neovládá. Dokud na tomto území neskončí násilí, nebude možné jednání ukončit, prohlásil Olmert.

Bushova první otázka na Abbáse se proto měla týkat právě palestinských raket, které dopadají z pásma Gazy na Izrael. Pásmo ale není pod Abbásovou kontrolou, ale ovládá je militantní hnutí Hamás.

Klíčové bezpečnostní otázky

Bush přitom stále věří ve schopnost Palestinců zajistit bezpečnost. „Bezpečností síly budou vytrénovány a zlepšeny. Palestinské bezpečností síly na západním břehu Jordánu se už zlepšují,“ řekl Bush.

Podle něj jsou právě silné bezpečnostní složky zárukou míru. „Dva státy žijící vedle sebe v míru potřebují moderní bezpečnostní síly, aby vlády byly schopny ubezpečit národy, že jsou schopné uchránit vlastní obyvatele,“ uvedl americký prezident.

Ekonomika může pomoci porazit Hamás

Bush ale také zdůraznil význam ekonomiky. "Palestinci musejí rozvinout svoji infrastrukturu,“ řekl s tím, že právě ekonomika může přispět k pádu militantního Hamásu, který vládne v Gaze. “Hamás nenabízí nic než mizérii,“ zdůraznil Bush.

Na ekonomiku kladl důraz i Mahmúd Abbás, který upřesnil, jak bude postupovat v Gaze: „Dáme jim vše, co potřebují“. Do pásma má jít nadpoloviční většina pomoci. Současně ale stanovil podmínky pro Hamás: „Musí uznat mezinárodní závazky a mírové dohody. V tom případě můžeme dále jednat,“ řekl předseda palestinské samosprávy. Hamás neuznal stát Izrael a nezřekl se definitivně boje proti němu. Chce vyhlásit palestinský stát na celém historickém území Palestiny.

Hamás nepovažuje za závazné výsledky konference z Annapolisu, která nastratovala mírový proces na Blízkém východě.

Izraelští vojáci blokují cestu z Jeruzamému do Ramalláhu, po níž jel v mlze George Bush foto: Reuters/Abed Omar Qusini

Bush uvízl na silnici

Bush také poznal, jakým každodenním obtížím musejí čelit Palestinci, kteří žijí na Západním břehu Jordánu a cestují za prací jinam. Bush jel z Jeruzaléma do Ramalláhu autem, protože silná mlha zabránila vzletu jeho vrtulníku. Na kontrolním stanovišti jsme stáli dvě hodiny, řekl s mírnou nadsázkou.

Bushe chrání ve městě kolem 4000 policistů a agentů. V centru města platí prakticky zákaz vycházení - lidé nesmí na ulici a nemají setrvávat ani na balkonech či terasách domů.

Bush je prvním úřadujícím americkým prezidentem na návštěvě Ramalláhu a teprve druhým americkým prezidentem ve funkci, který navštívil palestinská území. Prvním byl v roce 1998 Bill Clinton.

Země které navštíví Bush při své cestě na Blízký východ ve dnech 8. až 16. ledna
Izrael
Západní břeh Jordánu
Kuvajt
Bahrajn
Spojené arabské emiráty
Saúdská Arábie
Egypt

Reklama

Související články

Bush přiletěl poprvé do Izraele

Americký prezident George Bush ve středu svou historicky první návštěvou Izraele zahájil devítidenní cestu po Blízkém východě. Za cíl má povzbudit pokrok...

Výběr článků

Načítám