Hlavní obsah

Britská nákladní loď zasažená jemenskými povstalci šla ke dnu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nákladní loď Rubymar, na kterou 18. února zaútočili v Rudém moři jemenští povstalci, se potopila. S odvoláním na mezinárodně uznávanou jemenskou vládu o tom v sobotu informovala agentura Reuters. Loď byla registrovaná v Británii, ale plula pod vlajkou Belize a měla libanonského provozovatele. Jde o první plavidlo, které povstalečtí Húsíové zničili při své kampani na podporu Palestinců v Pásmu Gazy.

Britská nákladní loď Rubymar v Rudém moři na záběrech z 26. únoraVideo: Reuters

 
Článek

Loď se potopila v pátek večer za bouřlivého počasí. Původním plánem bylo odtáhnout ji do bezpečného přístavu. Posádka musela po prvotním útoku loď neschopnou další plavby opustit.

Plavidlo začalo pomalu nabírat vodu a po několika dnech z něj začala unikat ropa, která vytvořila v Rudém moři rozsáhlou ropnou skvrnu.

Ve čtvrtek britská agentura Ambrey informovala o druhém incidentu, při němž bylo podle dosavadních zpráv zraněno několik Jemenců.

Foto: Profimedia.cz

Zásah nákladní lodě Rubymar

V době druhého incidentu se loď nacházela přibližně 16 námořních mil (29 kilometrů) západně od jemenského přístavu Muchá. Húsíové mají po kontrolou velkou část západního Jemenu včetně hlavního města Saná a většiny jemenského pobřeží Rudého moře.

Íránem podporovaní šíitští povstalci útočí od loňského listopadu prakticky denně na nákladní lodě na klíčové obchodní trase v Rudém moři. Tvrdí, že tak činí v reakci na válku mezi Izraelem a hnutím Hamás v Pásmu Gazy a na podporu, kterou některé země poskytují izraelské vládě.

Spojené státy a Británie na útoky povstalců opakovaně reagovaly vzdušnými údery na jejich vojenské pozice, zatím se jim je ale nepodařilo zastavit.

Americká loď zničila balistickou raketu vystřelenou z Jemenu

Blízký a Střední východ

Húsíové zasáhli další nákladní loď

Blízký a Střední východ

Reklama

Výběr článků

Načítám