Hlavní obsah

Blanka Matragi: Bylo to jako obrovské zemětřesení

Právo, Jiří Mach

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bejrút

Světoznámá česká módní návrhářka a designérka Blanka Matragi, dlouhodobě žijící v Bejrútu, v rozhovoru pro Právo popsala bezprostřední situaci po výbuchu v hlavním městě Libanonu. Podle ní se místní obyvatelé domnívají, že šlo o záměrný útok na nelegální muniční sklady.

Foto: Archiv B. Matragi, Právo

Blanka Matragi

Článek

Jak prožíváte situaci v Bejrútu?

Katastrofa zdemolovala půlku Bejrútu, poškodila spoustu lidí, celý přístav je zlikvidován. Situace je katastrofická.

Foto: Archiv B. Matragi, Právo

Zničený bejrútský ateliér návrhářky Blanky Matragi

Co jste dělala v té chvíli?

Naštěstí jsem odešla z ateliéru ke kadeřníkovi, takže jsem se vyhnula situaci, kdy bych byla u oken, která se v mém ateliéru výbuchem roztříštila. A když jsem byla u kadeřníka, výbuch začal otřásat celým domem. Mysleli jsme si, že nastalo obrovské zemětřesení. To bylo tak silné, že se celé domy hýbaly a sypala se okna, což zranilo spoustu lidí.

Nyní je tady vyhlášen nouzový stav. Lidé nesmí nikam chodit kromě lékáren a supermarketů, jinak banky nefungují, vše je zavřeno.

Všichni se teď snaží likvidovat škody, hledají nezvěstné.

Co se kolem vás v tu chvíli dělo?

V tu chvíli se nic pozorovat nedalo. Každý se snažil chránit sám sebe. Ještě když jsem odcházela od kadeřníka, viděla jsem, jak padají okna. I dnes ráno, když jsem odcházela do zaměstnání, byly ulice celé pokryté skleněnou drtí, jako by nasněžila z nebe.

Samozřejmě když jsem přišla po tom výbuchu domů, sledovali jsme všichni v televizi, co se děje, jak se hasí požáry.

A také jak se do toho zapojili všichni, kdo mohli. Nejhorší je situace v nemocnicích, které jsou přeplněné, operuje se a ošetřuje na chodbách, na parkovištích. Solidarita lidí je obrovská.

Česko vyslalo záchranáře se psy. Je to tedy tak, že se nyní hodí každá ruka?

Samozřejmě Libanon je moc vděčný a děkuje za každou pomoc zvenku. Tady totiž panovala velmi problematická ekonomická situace ještě před výbuchem a toto ještě víc poškodí celou ekonomiku a fungování státu.

Bez pomoci, kterou nabízejí zahraniční státy – USA, Evropa, hlavně ale všechny arabské státy –, bychom se z toho nikdy nevzpamatovali.

Prezident USA Donald Trump označil explozi za atentát. Myslí si to i místní obyvatelé, nebo to mají spíš za tragickou nehodu?

Jako nehoda se to určitě nevnímá, protože se zjistilo, že před šesti lety byla v těchto obrovských prostorách ve velkých objemech uskladněna munice. A ta musela někomu patřit, takže se musí vyšetřit, komu a pro jaké účely tam byla nelegálně držena. Pak se zjistí i ten, kdo podnítil tento výbuch a jaký byl jeho cíl – možná zlikvidovat něco, co by mohlo třeba Libanonu uškodit. Všichni to vnímají tak, že tam byl podnět k likvidaci nelegální munice.

Reklama

Výběr článků

Načítám