Hlavní obsah

Bez vyjednávání rukojmí živí nevyjdou, varovali teroristé z Hamásu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ozbrojené křídlo palestinského teroristického hnutí Hamás v neděli varovalo, že zbývající rukojmí zavlečení do Pásma Gazy nevyjdou živí bez vyjednávání a výměny vězňů. Informovala o tom agentura AFP. Palestinské úřady ovládané Hamásem zároveň uvedly, že o život od začátku izraelské vojenské operace v Pásmu Gazy přišlo bezmála 18 000 lidí. Tuto bilanci ale nelze bezprostředně ověřit.

Foto: Clodagh Kilcoyne, Reuters

Příbuzní rukojmích, unesených teroristy z Hamásu, ukazují fotografie blízkých

Článek

„Ani fašistický nepřítel, ani jeho arogantní vedení a ani jeho stoupenci nedostanou vězně zpět živé bez výměny a vyjednávání a bez splnění požadavků,“ uvedl mluvčí brigád Kasám Abú Ubajdá. Brigády Kasám jsou ozbrojeným křídlem Hamásu.

Teroristi z Hamásu při překvapivém útoku na jižní Izrael ze 7. října povraždili na 1200 lidí a kolem 240 jich podle izraelské armády odvlekli do Pásma Gazy jako rukojmí. Izraelská armáda pak zahájila mohutnou ofenzivu, kterou dočasně přerušilo až týdenní příměří. Za klidu zbraní, jenž skončil 1. prosince, Hamás propustil na 110 rukojmích výměnou zhruba za 240 palestinských vězňů držených v izraelských věznicích.

Katar, který příměří mezi Hamásem a Izraelem pomohl zprostředkovat, uvedl, že úsilí o uzavření nového příměří a propouštění rukojmích trvá. Nová izraelská ofenziva v Pásmu Gazy ale podle něj vyhlídky na úspěch snížila.

Abú Ubajdá v neděli uvedl, že boje proti izraelským silám budou pokračovat. Palestinské ministerstvo zdravotnictví, které ovládá Hamás, zároveň sdělilo, že si vojenské operace Izraele dosud vyžádaly životy 17 997 lidí, zejména žen, dětí a dospívajících.

Svědectví ze zajetí Hamásem: Jako holokaust, dny tam trvají věčnost

Blízký a Střední východ

Reklama

Výběr článků

Načítám