Hlavní obsah

Al-Káidě v Iráku docházejí sebevražední útočníci

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bagdád

Al-Káida má v Iráku potíže vést sebevražedné útoky. Má nedostatek dobrovolníků ze zahraničí, kteří by je podnikli. Většina z nich odchází do Afghánistánu a Pákistánu. V rozhovoru pro britský list The Independent to řekl irácký ministr zahraničních věcí Hošjar Zebarí.

Článek

Z výpovědí vězňů i zachycených zpráv Al-Káidy vyplývá, že si její velitelé často stěžují, že nemají dostatek lidí, které by na sebevražedné mise vyslali. „Nedostatek sebevražedných útočníků je zapříčiněn současným větším zájmem islámských fundamentalistů o Afghánistán a Pákistán a také tím, že se Američané z Iráku stahují,“ řekl Zebarí. Očekává ale, že Al-Káida shromáždí zbývající síly a brzy v Bagdádu podnikne další efektní útok.

Většina sebevražedných útočníků v Iráku pocházela ze Saúdské Arábie, Jemenu, Jordánska, Sýrie, Libye, Alžírska a Maroka. První útoky začaly v srpnu 2003, necelý půl rok po americké invazi. Později byli povstalci schopni vést až osm sebevražedných útoků denně. V roce 2007 při nich zemřelo 5480 lidí. Od té doby počet obětí klesá.

Bomboví atentátníci nicméně útočí dál. Počátkem května v Bagdádu zabili přes sto lidí. Zebarí upozornil, že jakékoliv násilnosti v době, kdy stále Irák po březnový volbách nemá vládu, ovšem hrozí situaci destabilizovat ještě více.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám