Hlavní obsah

Al-Džazíru na Západním břehu vypnuli, host obvinil Abbáse ze smrti Arafáta

Novinky, Tomáš Reiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ramalláh

Vysílání arabské zpravodajské stanice Al-Džazíra na Západním břehu Jordánu ve středu dostalo červenou. Stalo se tak den poté, co host jednoho diskusního pořadu obvinil prezidenta Palestinské samosprávy Mahmúda Abbáse z podílu na smrti někdejšího palestinského vůdce Jásira Arafáta.

Článek

Obvinění vznesl Arafátův nástupce a exilový šéf výkonného výboru Organizace pro osvobození Palestiny (OOP) Farúk Kadúmí. Svá nařčení ovšem nedoložil.

Vláda okamžitě televizi zažalovala. Ministerstvo pro informace oznámilo, že další vysílání jak v arabštině tak angličtině bylo pozastaveno až do výroku soudu. Dodalo, že zpravodajství Al-Džazíry bylo nevyvážené. Šéf televize v Jeruzalémě se na to nechal slyšet, že jde o omezování svobody projevu.

Proti kroku protestovalo také sdružení reprezentující zahraniční média v Izraeli a na palestinských územích i hnutí Hamás, které konkuruje Abbásově Fatahu. Zástupci Fatahu zase dlouhodobě tvrdí, že Al-Džazíra straní militantnímu Hamásu. Ten také po předloňském ovládnutí pásma Gazy zakročil proti proabbásovským médiím.

Jásir Arafát pomáhal Fatah zakládat a jako předseda rozhodoval i o jeho vstupu do OOP. Arafát zemřel v roce 2004 v Paříži. Příčiny jeho smrti nebyly oficiálně zveřejněny a nemálo Palestinců si myslí, že ho zabili Izraelci. Izrael nařčení odmítá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám