Hlavní obsah

AI vyzvala Írán, aby nepopravoval muže, jenž vraždil neplnoletý

Novinky, rei, Amnesty International

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TEHERÁN

Írán se chystá v rozporu s mezinárodním právem popravit osmnáctiletého Sina Pajmarda odsouzeného za vraždu, kterou spáchal jako šestnáctiletý. Upozornila na to v úterý organizace Amnesty International.

Článek

Hudebníkovi Sinau Pajmardovi hrozila v té souvislosti exekuce již jednou. Loni v září dokonce stanul na popravišti. Poté však, co mu bylo splněno poslední přání moct si ještě jednou zahrát na flétnu, pozůstalí po jeho oběti se nechali obměkčit a rozhodli se navrhnout mu milost.

Podmínkou bylo, že složí do stanovené lhůty odškodnění ve výši 150 miliónů íránských tománů (přes tři milióny korun). Pajmardova rodina ale nebyla schopna částku včas nashromáždit. Amnesty International vyzvala Írán, aby popravu nevykonal.

Okolnosti vraždy, kterou měl Pajmard spáchat, AI nezveřejnila.

Írán je kvůli počtu poprav na předním místě ve světě

Podle organizace se řadí Írán v počtu vykonaných poprav na přední místo v celosvětovém měřítku. Jen za letošek bylo podle Amnesty v zemi popraveno nejméně 124 osob. Celkový počet exekucí za letošek tak zřejmě překoná loňskou bilanci 177 popravených.

V červnu ve své zprávě organizace uvedla, že od roku 1990 oběsili v Íránu 24 neplnoletých zločinců a dalších 71 na svou popravu čeká. Jedenácti z popravených nebylo 18 let ještě ani v době exekuce.

Reklama

Výběr článků

Načítám