Hlavní obsah

Abbás po Izraeli žádal svržení Hamásu, tvrdí Lieberman

Jeruzalém

Vůdce Palestinců na západním břehu Jordánu Mahmúd Abbás žádal Izrael, aby za války v pásmu Gazy sesadil tamní vládnoucí Hamás. Po skončení asi měsíčních bojů začátkem loňského roku ale změnil názor a obvinil Izrael z válečných zločinů. Prohlásil to v pondělí izraelský ministr zahraničí Avidgor Lieberman a zpochybnil Abbásovu kompetentnost pro mírová jednání s Izraelem.

Foto: Damir Sagolj, Reuters

Izraelský ministr zahraničí Avigdor Lieberman

Článek

Izrael v pásmu Gazy bojoval od 27. prosince 2008 do 18. ledna následujícího roku proti Hamásu, aby zastavil palestinské raketové útoky na izraelské území. Boje skončily na palestinské straně 1400 mrtvými a na izraelské 13 oběťmi. Izrael pak byl obviněn z použití nepřiměřených prostředků a stejně jako Hamás z válečných zločinů. O operaci s označením Lité olovo rozhodovala minulá vláda, v níž Lieberman nebyl.

"Viděl jsem loni Abbáse v dobré formě. V době operace Lité olovo nám osobně telefonoval, žádal, abychom vyvinuli tlak, porazili Hamás a sesadili ho. Měsíc po ukončení této operace na nás podal stížnost u Mezinárodního soudního dvoru za válečné zločiny. Je to ten správný partner (pro mírové rozhovory)?" řekl Lieberman v rozhovoru pro deník Maariv.

Abbásův poradce Nabíl abú Rudajná to považuje za pokus izraelské vlády prohloubit současnou krizi v mírových rozhovorech, které se nepodařilo obnovit ani jako nepřímé. "To není pravda. Je to pokračování izraelské pomlouvačné kampaně, která má zlikvidovat jakoukoli šanci na mírový proces," řekl k Liebermanovým slovům abú Rudajná.

Reklama

Výběr článků

Načítám