Hlavní obsah

Blair ignoroval varování tajných služeb před svržením Saddáma

ČTK, Rostislav Matulík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Dosud nejostřejší kritice kvůli válce v Iráku čelí britský premiér Tony Blair poté, co ze středeční poslanecké zprávy vyplynulo, že odmítl brát v potaz únorové varování tajných služeb před svržením Saddáma Husajna.

Foto: archiv NDM Ostrava

Igor Orozovič a Jan Fišar v dramatu Smrtihlav

Článek

Zpravodajští experti tehdy předsedu vlády varovali, že teroristické skupiny se v případě války daleko snáze dostanou ke zbraním hromadného ničení. Irácký režim naopak podle jejich analýz nejevil záměr vést útok proti západním zemím, ani nezásoboval zbraněmi síť al-Kajdá.

Blair naproti tomu používal jako jeden z klíčových argumentů pro válku tvrzení, že i když nebyla spolupráce Saddáma Husajna s teroristy plně prokázána, hrozí, že tento nepřátelský režim se s někým spojí a své zbraně mu poskytne. Analytikové poznamenávají, že teprve nyní se plně odhalila míra odhodlání Tonyho Blaira dostat Británii po boku USA do války za každou cenu.

Blair chtěl do války

Bývalý předseda parlamentu a exministr zahraničí Robin Cook, který na protest proti válce podal demisi, se nechal slyšet, že jde o těžkou ránu ministerskému předsedovi. "Zpráva potvrzuje mou tezi, že Blair byl až příliš přesvědčen o potřebě jít do války a neprojevil potřebnou skepsi a schopnost položit dostatečný okruh otázek. Byl navíc povinen informovat o pochybnostech parlament, což vědomě neudělal," uvedl Cook.

Zpráva parlamentního výboru v tomto bodě konstatuje, že Blair při své výpovědi uznal, že "jedním z nejsložitějších aspektů celé věci je to, že je zřejmé nebezpečí, že útokem na Irák vyprovokujete právě to, čemu se snažíte vyhnout". Na druhé straně prý považoval za riziko nechat irácký problém neřešený.

Ostré kritice neunikne ani ministr obrany Geoff Hoon, který se podle nejnovějších zjištění snažil ukrýt písemně zformulované obavy zpravodajců před členy parlamentního výboru pro bezpečnost a tvrdil jim, že šlo pouze o slovní vyjádření.

Výslechy pokračují

Nezávislý soudce lord Hutton v pátek oznámil první okruh svědkům, které od pondělí podrobí křížovému výslechu. Jsou mezi nimi generální ředitel BBC Greg Dyke, jenž se prvních slyšení v případě smrti zbrojního experta Davida Kellyho nezúčastnil. Předvoláni budou také letecký maršál Joe French, Tony Cragg z ministerstva obrany a zbrojní expert Richard Scott.

Jména svědků pro druhou polovinu týdne nejsou zatím známá, podle spekulací by se však do soudní místnosti měli vrátit ministra obrany Geoff Hoon, novinář Andrew Gilligan, šéf zpravodajského výboru John Scarlett a možná i premiér Blair. Ačkoli lord Hutton trvá na tom, že druhé předvolání neznamená automaticky kritiku vybraných osob, právě poslední zmínění se zřejmě v konečné zprávě nevyhnou negativnímu hodnocení.

Související témata:

Výběr článků

Načítám