Hlavní obsah

Bílý dům kritizuje Šarona kvůli výrokům o Arafatovi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

JERUZALÉM /WASHINGTON

Izraelský premiér Ariel Šaron v pátek uvedl, že se už necítí být vázán slibem daným americkému prezidentovi Georgi Bushovi ohledně fyzické nedotknutelnosti palestinského předsedy Jásira Arafata. Na Šaronovo oznámení ihned reagoval Bílý dům, který jednoznačně prohlásil, že se izraelský premiér musí svého slibu držet.

Foto: Matěj Zelinka

Alfred Strejček a Štěpán Rak

Článek

"Dali jsme izraelské vládě jednoznačně najevo, že budeme proti jakékoli podobné akci, a dáváme to najevo znovu ve světle těchto (Šaronových) poznámek," uvedl oficiální činitel Bushovy vlády. "Závazek považujeme za závazek."

Šaron v pátek ve vystoupení v televizi uvedl,  že se sám osvobodil od závazku týkajícího se Arafata. Už dříve přitom zpochybnil nedotknutelnost Aarafata, ale nikdy nebyl tak otevřený. Šaron potvrdil, že během první schůzky s americkým prezidentem před třemi lety akceptoval Bushovu žádost, aby Arafatovi nebylo fyzicky ublíženo. "Teď jsem se ale z tohoto slibu vyvázal," řekl premiér druhému kanálu izraelské televize.

Izraelský premiér také řekl, že o svém odstoupení od slibu nenařídit Arafatovu fyzickou likvidaci informoval amerického prezidenta George Bushe. Své stanovisko mu prý sdělil během návštěvy Bílého domu minulý týden, při níž se mu dostalo amerického souhlasu s jeho plánem na jednostranné vyklizení všech židovských osad v pásmu Gazy a některých na západním břehu Jordánu. Odmítl však uvést podrobnosti a neřekl ani, jaká byla Bushova odpověď na jeho oznámení.

Šaron pokračuje v neustále tvrdším prosazování své politiky, kdy likviduje vůdce palestinské organizace Hamás. Obviňuje Arafata z podpory palestinských militantních radikálů, jejichž skupiny mají za uplynulého tři a půl roku na svědomí životy více než 900 Izraelců. 

V USA přitom dostal požehnání pro svůj plán jednostranného stažení se z pásma Gazy a ponechání si některých osad na okupovaném západním břehu Jordánu, byť je to v rozporu s americkým plánem k nastolení míru na Blízkém východě. Když Šaron oznámil stažení, současně uvedl, že jde o jednostranný krok, protože mezi Palestinci nemá partnera k jednání. To znamená, že v nejbližší době nedojde ke vzniku palestinského státu.

Reklama

Výběr článků

Načítám