Hlavní obsah

Biden povečeřel s boháči, potřebuje miliardu dolarů na volební kampaň

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jen několik dní po oznámení opětovné kandidatury na úřad amerického prezidenta začal dosavadní šéf Bílého domu Joe Biden shromažďovat finanční prostředky na volební kampaň. V pátek uspořádal ve washingtonském pětihvězdičkovém hotelu Salamander gala večeři, na niž pozval dvě stovky nejbohatších Američanů sympatizujících s Demokratickou stranou.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Joe Biden při setkání s dětmi na zahradě Bílého domu

Článek

„Dnes večer jsem tady s vámi, abych vás požádal o pomoc. Abyste mi pomohli dokončit mou práci,“ řekl Biden k přítomným podle serveru TodayTimes. „Je to velmi jednoduché. Naše demokracie vás potřebuje. Bez vás bychom to nezvládli a myslím, že to vypadá, jako byste byli připraveni to udělat znovu,“ dodal prezident k hostům, kteří jej podpořili už ve volbách v roce 2020.

Podle volebních expertů potřebuje Biden získat nejméně miliardu dolarů (21,4 mld. Kč), aby jeho kampaň byla efektivní. Mezi účastníky gala večera byl například dlouholetý sponzor Demokratické strany Tom Steyer, jenž před třemi lety sám usiloval o prezidentskou nominaci, nakonec ale kandidaturu vzdal a podpořil Bidena.

Na večeři do hotelu Salamander přišel také filmový producent Jeffrey Katzenberg. Organizátoři gala večera přizvali i menší skupinu reportérů, kteří ale směli sledovat jen začátek akce, načež museli sál opustit.

Rozpačité setkání s dětmi

Den před večeří se sponzory měl Biden na zahradě Bílého domu setkání s dětmi. Akce měla mít zcela uvolněnou atmosféru, podle některých komentátorů ale působila rozpačitým dojmem a znovu rozvířila debatu o zdravotní kondici 80letého Bidena a způsobilosti vykonávat nejvyšší státní funkci v dalším období.

Záznamy ze setkání prozrazují, že Biden si nejprve nemohl vzpomenout na jména svých šesti vnuků a vnuček. „Na jednoho jsem zapomněl,“ přiznal prezident, jenž ve výčtu vynechal čtyřletou Navy, dceru svého syna Huntera.

Pak si nedokázal vzpomenout na svůj oblíbený film Top Gun. „Líbil se mi ten film o chlapíkovi, který létá na stíhačkách,“ odpověděl prezident na jednu z otázek.

Nakonec mu dělalo problém si vzpomenout, kterou zemi naposledy navštívil. „Poslední země, do které jsem cestoval – přemýšlím, ve které jsem byl naposledy. Byl jsem – byl jsem v 89 zemích, dosud jsem se setkal s 89 hlavami států. Takže se snažím přemýšlet…Co bylo jako poslední, kde jsem byl naposledy? Je těžké to sledovat…,“ lovil v paměti Biden.

Až když děti zakřičely „Irsko“, vzpomněl si prezident, že zemi svých předků navštívil před dvěma týdny.

Biden jde do toho, zahájil kampaň

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám