Hlavní obsah

Berlusconi vyvěsil vlajku nezvyklých barev a byl obviněn z převratu

Novinky, Jaroslav Zbožínek, BBC

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ŘÍM

Hádka Italů ohledně barev jejich státní vlajky je jako vystřižená z komedie Hodíme se k sobě miláčku, kde se Iva Janžurová hádá se svým filmovým manželem, zda nové potahy na křesla jsou zelené či zelenkavé. Premiér Berlusconi vyvěsil na budovu svého úřadu v Římě vlajku s jinými odstíny, než je běžné, a vysloužil si za to až obvinění ze státního převratu.

Foto: Josef Zajíc

Úvodní proslov ředitele NDM v Ostravě Jiřího Nekvasila

Článek

Kritici tvrdí, že zelená barva vlajky je znatelně tmavší, bílá má nádech slonoviny a červená není červená, ale spíš rubínová. Italská levice kritizuje, že barvy jsou viditelně odlišné, než bývalo dosud zvykem.

Poslanec chce o vlajce referendum

Poslanec za italskou stranu Zelených Alfonso Pecoraro Scanio šel dokonce tak daleko, že Berlusconiho obvinil z "chromatického státního převratu", a požadoval, aby se o vlajce konalo referendum.

Italové dlouho řešili definici národních barev

Italská vláda loni v září sestavila tým odborníků, který měl za úkol vypracovat přesnou definici všech tří barev na národní vlajce, resp. jejich odstínu. Berlusconiho úřad se nyní stal prvním, kdo prezentoval výsledky činnosti týmu. Přesnou definicí skončily 206 let staré spory o jednotlivé odstíny svislých pruhů tvořících vlajku.

Lidem je to jedno

Zatímco opozice je pohoršena, řadoví Italové, kteří vládní budovu míjeli, nevidí žádný důvod k politickým třenicím. "Nemám s tím problém, opravdu to vypadá jako vlajka mé země," prohlásil jeden z kolemjdoucích. "Ošklivé to určitě není, i když ta červená je poněkud tmavší," dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám