Hlavní obsah

Berlusconi: Američané jsou vinní smrtí našeho agenta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ŘÍM

Na Američany padá odpovědnost za smrt italského agenta Nicoly Calipariho začátkem března v Iráku. Prohlásil to v parlamentu italský premiér Silvio Berlusconi. Odmítl tak americké závěry vyšetřování.

Článek

"To, že nelze prokázat úmysl, ještě neznamená, že je možné vyloučit vinu," řekl Berlusconi poslancům. Reagoval tak na postoj amerických vyšetřovatelů, že vojáci USA nenesou žádnou odpovědnost za smrt Calipariho, kterého zastřelili za nejasných okolností u bagdádského letiště.

Berlusconi současně zdůraznil, že tento incident nebude mít vliv na vztahy mezi Římem a Washingtonem. "Naše přátelství překonalo mnohem složitější problémy než je tento... případ nemá nic společného s kvalitou našich vztahů se Spojenými státy," řekl.

Vyšetřování pokračuje

Premiér poslance upozornil, že mezi případem Calipari a přítomností italských jednotek v Iráku nelze dělat žádnou spojitost. "Itálie je v Iráku přítomná v souladu s rezolucí Rady bezpečnosti OSN. Případný odchod italského kontingentu nebude jednostrannou záležitostí. Bude postupný, jak se bude situace v Iráku normalizovat, a lze ho zvážit pouze po dohodě se spojenci," prohlásil.

Berlusconi však zároveň ujistil poslance, že italští experti měli "plný přístup" ke všem skutečnostem spojeným s incidentem. Naznačil, že Řím bude ve vyšetřování případu pokračovat. [celá zpráva]

"Uděláme vše nezbytné, abychom odhalili pravdu, jak k události došlo, a také určili případnou odpovědnost za tragickou smrt hrdinného služebníka naší vlasti," ujistil poslance.

Itálie spojencem USA

Calipari byl zabit 4. března u silniční kontroly, když vezl na letiště italskou novinářku Giulianu Sgrenovou, kterou krátce předtím propustili ze zajetí iráčtí únosci. Sgrenová a další italský agent, který vozidlo řídil, utrpěli při střelbě zranění. [celá zpráva]

Dvojí pohled na věc

  • Americká verze: Automobil se ve velké rychlosti přiblížil ke kontrolnímu stanovišti. Američtí vojáci se snažili vozidlo zastavit, mj. výstražnými světly, gesty a varovnými výstřely do vzduchu. Řidič však na varovné signály nereagoval.
  • Italská verze: Italové předem informovali americkou armádu, že vysvobodili novinářku Sgrenovou. Zároveň oznámil přesnou trasu jejího převozu. Řidič zastavil poté, co uviděl světelnou signalizaci. V momentě zastavení automobilu se ozvala střelba. Ta trvala 10 až 15 vteřin.

Zdroj BBC

Itálie vyslala do Iráku asi tři tisíce vojáků a policistů a její kontingent je čtvrtý nejpočetnější po USA, Británii a Jižní Koreji. Italské jednotky operují od června 2003 na jihu Iráku, a to pod britským velením.

Související články

Výběr článků

Načítám