Hlavní obsah

Belgie přestane poskytovat přístřeší svobodným žadatelům o azyl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Belgie přestává poskytovat ubytování mužským žadatelům o azyl, kteří přicházejí jako samostatně žijící osoby. Státní ubytovací kapacity nyní budou určeny výhradně rodinám s dětmi.

Foto: Profimedia.cz

Žadatelé o azyl v Bruselu

Článek

Podle listu The Brussels Times to oznámila belgická státní tajemnice pro azyl a migraci Nicole de Moorová s tím, že chce zabránit tomu, aby nejvíce zranitelní běženci skončili v zimě na ulici jako bezdomovci.

„Nechci nic dohánět, proto jsem rozhodla, že volná místa (v azylantských střediscích) budou rezervována rodinám s dětmi,“ uvedla tajemnice. Vláda podle ní pokračuje v otevírání nových uprchlických center, je to prý ale velmi složité. „Rozhodně si nepřeji, aby děti končily na ulici,“ dodala.

Počet žádostí o azyl v Belgii podle tajemnice v posledních měsících prudce stoupá, zatímco ubytovací kapacity azylových zařízení bývají chronicky přetížené. Jen loni počet žádostí o azyl v zemi vzrostl o 47 procent oproti roku 2021, a dosáhl tak rekordní úrovně od vypuknutí migrační krize v roce 2015.

V letošním roce Belgie podle De Moorové zaregistrovala zatím 19 tisíc žadatelů o azyl, zatímco Portugalsko se srovnatelným počtem obyvatel jen 1500. Tzv. migrační pakt, na kterém pracuje se svými kolegy ze zemí EU, by měl časem umožnit zlepšení situace, dodala tajemnice.

„Pakt bude zahrnovat rychlý postup na vnějších hranicích EU a spravedlivější rozdělení žadatelů o azyl v Evropě,“ uvedla dále De Moorová.

Oznámení belgických úřadů kritizovaly organizace na ochranu lidských práv. „Mysleli jsme si, že jsme viděli už všechno. Ale ne. Belgická vláda lidská práva nejen ignoruje, ale přímo je pohřbívá, když zastavuje přijímání samostatně žijících mužů,“ prohlásil šéf belgické pobočky Amnesty International, Philippe Hensmans.

Saská policie kvůli převaděčům přitvrzuje v pohraničí s Polskem a Českem

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám