Hlavní obsah

Belgické pobřeží lemují medúzy

DPA, Jaroslav Zbožínek
BRUSEL

Hejna medúz se vyrojila na belgickém pobřeží následkem nebývale teplého počasí v uplynulých týdnech. Jak v úterý informoval místní deník Het Laatste Nieuws, jsou tito slizcí tvorové takřka na každém metru.

Foto: zámek Loučeň
Článek

"Teplota vody je teď pro ně optimální, takže se jim u pobřeží dobře daří," řekl listu mořský biolog Francis Kerckhof. Návštěvníkům pláží prý ale nehrozí žádné nebezpečí. Druhy medúz, které zde vlny vyplavují, nezpůsobují při kontaktu s lidskou kůží žádné pálení, nanejvýš jen mírné svědění, ujistil Kerckhof.

V Evropě se ochladilo

Vedra, která v červnu sužovala jižní a západní Evropu a která nyní místy vystřídalo chladnější počasí, zřejmě jen tak nepoleví. Například řecké úřady se začaly připravovat na novou vlnu horka, která by zemi měla zasáhnout v nejbližších dnech. Oznámil to dnes řecký premiér Kostas Simitis.

Kritická fáze má podle meteorologů začít ve středu, kdy se teploměr vyšplhá zřejmě až na 41 stupňů. Ve čtvrtek a v pátek má teplota dosáhnout 42 stupňů Celsia. V pátek odpoledne se pak v severním a střední Řecku očekávají prudké bouře.

Obyvatelé Atén mezitím v obavách z vražedných veder začali houfně opouštět město a směřovat k lokalitám u moře. Dálnice z Atén do Korintu, hlavní silniční tah na poloostrov Peloponés, byla v úterý již dopoledne zablokována, ačkoli byl běžný pracovní den.

Letošní červen trhal rekordy

Meteorologové z několika evropských zemí hlásí, že letošní červen byl nejteplejší za několik posledních desetiletí. V Rakousku byl dokonce překonán rekord z roku 1811. Opačný superlativ naproti tomu hlásí ruská metropole Moskva, pro níž byl uplynulý měsíc rekordně chladný. Průměrná teplota zde dosahovala pouhých 13 stupňů, což připomínalo jen situaci v letech 1904, 1928 a 1941.

Jih USA hlásí záplavy

Nad americkým pobřežím Mexického zálivu se v pondělí odpoledne místního času přehnaly prudké bouře a vichr, které způsobily záplavy a výpadky v dodávce elektřiny. Na několika místech musely úřady evakuovat ohrožené obyvatelstvo.

Tropická bouře Bill se později proměnila v hurikán, jenž zasáhl státy Louisianu, Mississippi a Alabamu. Ve městě New Orleans nechaly úřady uzavřít proti povodňová vrata, některé ulice však přesto již zaplavila voda. V regionu v uplynulých týdnech vydatně pršelo a okolní jezera jsou přeplněná.

Pobřežní hlídka také musela vyrazila na pomoc několika lodím, které bouře zastihla na moři. Několik ropných společností stáhlo z těžebních plošin v Mexickém zálivu jejich osazenstvo.

Reklama

Související témata:

Související články

Evropu spalují nebývalá vedra

Extrémně vysoké teploty, které před několika týdny ovládly Evropu, trápí nejen zemědělce, hasiče, podnikatele, ale i turisty. Vedle sucha, hrozby požárů...

Výběr článků

Načítám