Hlavní obsah

Bagdád se oblékl do tmy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD

Irácká metropole zhasla. Obyvatelé Bagdádu se totiž od pondělního večera musí obejít bez proudu. Elektřina nefunguje. Milióny Iráčanů se tak opět vrátili jakoby do dob války. Uvedla to agentura AFP. Výpadek proudu stále pokračuje a postihl patrně čtyři elektrárny zásobující hlavní město.

Foto: Jirka Prokeš

Jemnický Jaro Fest 2012, 21. dubna 2012 Kromě Mandrage vystoupí Rybičky 48, Crash Road, Reflexy, Chosse, Martin Kubín a taneční skupina 4K

Článek

Přestože poruchu potvrdilo irácké ministerstvo ropného průmyslu, její příčina je stále nejasná.  

Po sabotáži transportního potrubí u iráckého města Hít varoval v neděli před možnými výpadky Dasár Chasáb, generální ředitel rafinerie ad-Dúra, která zásobuje elektrárnu vyrábějící energii pro metropoli. Z poškozeného potrubí je totiž zásobována právě rafinerie ad-Dúra. "Lidi tady už teď žijí v pekle. A bude hůř," prohlásil Chasáb.[celá zpráva]

Vzpomínka na válku

Období bez elektřiny zažili obyvatelé Bagdádu v době války. Po skončení bojových operací se však dodávky postupně obnovovaly a Bagdáďané měli k dispozici proud přibližně patnáct hodin denně. Některé obchody, hotely, vily a oficiální budovy mají k dispozici vlastní generátory. Situace je teď ve srovnání s válkou o to horší, že v Iráku je léto a teploty se pohybují kolem 40 stupňů Celsia.

Irácké ministerstvo ropného průmyslu se dnes rozhodlo zdvojnásobit na šest tisíc počet svých ozbrojených hlídačů ropovodů a plynovodů. Reagovalo tak na tři útoky proti ropovodům z poslední doby.

Poškozené ropovody

Tento měsíc byl výbuchy a požáry poškozen ropovod z Iráku do Turecka, od minulého týdne je však znovu v provozu. V noci ze soboty na neděli poškodila sabotáž transportní potrubí u města Hít a v noci na pondělí vybuchla další nálož u ropovodu v blízkosti syrských hranic.

Podle Dasára Chatába se zdá, že útoky na ropovod jsou dílem stejné skupiny lidí. "Ty případy jsou si hodně podobné," poznamenal. "Stojí za nimi lidé, kteří si nepřejí, abychom vyváželi ropu, a snaží se tak poškodit rekonstrukci země." 

Reklama

Související články

V Iráku vybuchl ropovod

Jeden z hlavních iráckých ropovodů poblíž města Hít, asi 140 kilometrů západně od metropole Bagdádu, byl v sobotu zasažen výbuchem a stále hoří. Exploze, jejíž...

Elektrárna ve Fallúdži se stala cílem útoku

Fallúdža představuje nadále největší centrum proti americké přítomnosti v Iráku. Potvrdilo se to v noci, kdy podle agentury AFP neznámí ozbrojenci zaútočili...

Výběr článků

Načítám