Hlavní obsah

Až vyrostu, budu policistou, slíbil pětiletý Atalláh, kterému teroristi z Hamásu zabili otce před očima

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pětiletý Atalláh se probudil 7. října brzy ráno. Chtěl jít se svým otcem do práce na polích mošavu Mivtachim v jižním Izraeli. Během několika desítek minut se ale život malého izraelského Araba obrátil vzhůru nohama. Otce mu před očima zavraždili teroristi z palestinského Hamásu. Zraněného Atalláha našli izraelští policisté v náručí jeho strýce.

Foto: Novinky

Zotavující se Atalláh ve společnosti izraelských policistů, kteří ho přišli navštívit.

Článek

Zemědělská osada Mivtachim, kterou tvoří několik soukromých samostatně hospodařících statků, byla podle listu The Jerusalem Post jedna z komunit, na které se zaměřili teroristé Hamásu, když 7. října zaútočili na Izrael a zmasakrovali tam 1400 lidí.

Brali také rukojmí, celkem jich do Pásma Gazy odvlekli přes 220, o Atalláha ani nikoho z jeho rodiny, která pochází z arabského města Rahat, ale neměli zájem. V mošavu měli v úmyslu jen vraždit.

Zabili tak Atalláhova otce a chlapce samotného zranili. Když do Mivtachim dorazili izraelští policisté a zdravotníci, našli zraněné dítě, jak ho svírá v náručí jeho strýc. První pomoc, kterou mu poskytli, zachránila Atalláhovi život.

Nyní se Atalláh zotavuje v nemocnici v Negevském regionu. Když ho navštívili policisté, kteří ho tam dopravili, chlapec jim řekl, že až vyroste, chce se taky stát policistou. Nejprve se ale bude muset vyrovnat se ztrátou otce a několika dalších členů své rodiny, které teroristé z Hamásu povraždili.

Co je to mošav

Zemědělská osada, která je tvořená společně hospodařícími soukromými farmami, se v Izraeli nazývá mošav.

Podobně jako v kibucech má i v mošavech velký význam společné hospodaření.

Na rozdíl od kibuců se zde ale klade větší důraz na soukromé vlastnictví.

Dělníci zde nedostávají kapesné jako v kibucech, ale stálý plat.

Mošavy jsou řízeny volenou radou.

Reklama

Výběr článků

Načítám