Hlavní obsah

Autobus s brněnskými gymnazisty uvízl v řetězové srážce

Novinky, Jan Chmelíček, Jaroslav Zbožínek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA/BRNO

Dopravní nehoda ukončila cestu studentů Klasického gymnasia Brno na výměnný pobyt v Itálii. Novinky o tom informoval zástupce ředitelky školy Tomáš Měšťánek. Z 22 studentů jich deset vyvázlo s lehčími zraněními. Všichni včetně dvou učitelů utrpěli při srážce šok. Autobus se u Milána dostal do řetězové havárie. Zezadu do něj narazil kamión.

Foto: Policie ČR

Vozidlo, ve kterém řidička i s dětmi cestovala

Článek

Větší část zraněných byla po ošetření v nemocnici v Bergamu později propuštěna. Italské úřady poskytly nezraněným a ošetřeným studentům útočiště na místním úřadě v Dalmine. Zítra by měli pokračovat v cestě na výměnný pobyt v Aroně náhradním autobusem, který byl ještě dnes vypraven na místo nehody z ČR. Původní autobus zůstal po srážce nepojízdný a jeho oba řidiči jsou údajně také zraněni.

Studenti, jejichž zdravotní stav neumožní pokračovat v cestě, by měli být ve spolupráci s příslušnou pojišťovnou a její asistenční službou přepraveni zpět do ČR.

Autobus skončil v řetězové havárii

Podle italské policie se střet kamiónu s autobusem odehrál v rámci hromadné kolize způsobené z dosud neznámých příčin dvěma osobními auty. Do nich narazila další vozidla, přičemž blížící se autobus s brněnskými studenty stačil před skrumáží zastavit. To se ale již nepodařilo kamiónu, který jel za autobusem. V ohnisku nehody byli údajně dva mrtví a několik vážně zraněných.

V autobuse bylo 22 studentů. Není hlášeno žádné úmrtí ani vážné zranění. Děti utrpěly převážně výrony, zlomeniny končetin, drobná poranění hlavy a oděrky.

"Zraněna byla více než desítka dětí, všechny byly rozvezeny do nejbližších nemocnic," řekla po incidentu pracovnice konzulátu v Miláně Svatava Pargačová Českému rozhlasu.

Ředitelka gymnázia: tisková konference bude v úterý

"V souvislosti s nehodou autobusu v Itálii mohu v tuto chvíli jen potvrdit, že to byli naši studenti, kteří právě jeli na studijní pobyt do Arony. Komplexní informace budeme mít ovšem až v pozdních odpoledních hodinách, a proto nechci událost v tuto chvíli nijak komentovat. Jsou tam i moji studenti," řekla odpoledne Právu ředitelka Klasického gymnázia v Brně v Plovdivské ulici Ilja Doležalová.

Bližší informace o tragické události poskytne mediím na tiskové konferenci, kterou uspořádá v úterý dopoledne. "Je to vážná situace a nechci, aby se šířily neúplné a neověřené informace," vysvětlila Doležalová.

Gymnázium slaví deset let

Gymnázium v Plovdivské ulici oslavuje letos deset let existence. Je to jediné gymnázium v Brně zaměřené na výuku klasické řečtiny a latiny a jeho absolventi dosahují vysoké úspěšnosti při přijímacím řízení na vysoké školy. V připravované koncepci tzv. optimalizace středních škol však jihomoravský kraj počítá kvůli vysokým nákladům na provoz budovy s jeho sloučením s Gymnáziem Matyáše Lercha, specializovaným na výuku francouzštiny. To vyvolalo četné protesty v rodičovské i odborné veřejnosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám