Hlavní obsah

Australská policie pátrá z obav před teroristy po hnojivu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SYDNEY

Australská policie horečně pátrá po 3,5 tunách dusičnanu amonného, které zmizely ze skladiště ve městě Adelaide. Ačkoli jde o běžně používané hnojivo, v rukách teroristů by se mohlo změnit v ničivou nálož.

Foto: Radek Pavlík

Václav Hudeček

Článek

List The Weekend Australian připomíná, že právě dusičnan amonný využili jako hlavní složku nálože pachatelé krvavého útoku, který připravil v říjnu 2002 na indonéském ostrově Bali o život 202 cizinců, mezi nimi i desítky australských turistů.

"Kdyby se krádež stala před dvěmi či třemi lety, pravděpodobně by to nevyvolalo takové obavy jako dnes," řekla listu policejní komisařka Madeleine Glynnová. Dodala přitom, že zatím nic nenaznačuje, že by se hnojivo dostalo do rukou zločinců. "Vzhledem k celosvětovému i našemu úsilí v boji proti zločinu a terorismu je ale velmi důležité zjistit, kde se materiál nachází," dodala.

Výrobce už zastavil prodej

Australská vláda zvažuje, že prodej dusičnanu amonného zakáže, přestože jde o široce používané hnojivo. Největší místní dodavatel tohoto hnojiva už minulý týden oznámil, že prodej zastavil, právě z obav před teroristy. Australští zemědělci každoročně nakoupí asi 40 000 tun tohoto hnojiva. List také cituje ministra obrany Roberta Hilla, který tento týden připustil, že v posledních třech letech zmizelo ze skladišť australské armády velké množství ručních granátů, plastických trhavin i nábojů.

Reklama

Výběr článků

Načítám