Hlavní obsah

Atentátníci brali britskou podporu

Novinky, ČTK, BBC, The Sun, Daily Mail

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Britská policie v pondělí zveřejnila jména dvou podezřelých, kteří se ve čtvrtek neúspěšně pokusili spáchat 21. července atentáty v londýnském metru. Podle úterního vydání listů Daily Mail a The Sun oba muži z východní Afriky žádali v zemi o azyl a dostali tisíce liber podpory.

Článek

Čtyřiadvacetiletý Somálec Yasin Hassan Omar, který je podezřelý z pokusu spáchat atentát ve stanici metra Warren Street, žije v zemi od roku 1999.  Podle bulvárního listu The Sun platil Omar v bytě na Curtis Road nájem za státní peníze. Za šest let mu na bydlení úřady poskytly 23 000 liber. Zprávy tisku však ještě nebyly ověřeny.

Výrobna bomb v 9. patře

Omarův byt na sídlišti v severním Londýně, který údajně rovněž často navštěvoval předpokládaný atentátník z autobusu číslo 26 sedmadvacetiletý Muktar Said-Ibrahim, popisuje Daily Mail jako "továrnu na výrobu bomb".

To  potvrzují i výpovědi sousedů, podle nichž tam Ibrahim a jeho společník před několika týdny stěhovali desítky krabic, údajně s prostředky na odstraňování tapet. Listu Sun to potvrdil soused Sammy Jones (33) "Ptal jsem se jich, co nosí nahoru. Odpověděli mi, že prostředek na odstraňování tapet."

Policie v bytě v devátém patře provedla v pondělí razii. Všichni obyvatelé domu byli evakuováni. Experti na forenzní analýzu z domu odnesli Omarovu ledničku, o níž se domnívali, že ji používal pro skladování doma vyrobených výbušnin, a osm velkých krabic. I atentátníci z 21. července měli údajně použít peraceton, což je velmi účinná trhavina, kterou lze vyrobit z běžně dostupných látek. Při výrobě a delším skladování je však nutné dodržovat nízké teploty, aby látka zůstala ve stabilnější méně explozivní formě.

Policie závodí s časem

Policie je přesvědčena, že atentátníci připravují další útok, protože nejsou žádné informace o tom, že po neúspěšných útocích z minulého čtvrtka opustili zemi. "Závodíme s časem," uvedl velitel metropolitní policie Ian Blair.

Přestože policie našla pět náloží, stále pátrá jen po čtyřech hlavních podezřelých. Policie zatím neuvedla, zda mezi útoky ze 7. a 21. července jsou nějaké vazby, i když v neděli pátrala ve Walesu v raftovacím středisku, které navštívili dva ze sebevražedných atentátníků ze 7. července.

Blair jednal s opozicí o přísnějších zákonech

Labouristický ministerský předseda Tony Blair se v úterý sešel s předsedy konkurenčních stran, probíral s nimi opatření proti terorismu. Podle nového zákona by se terorismus nesměl propagovat a nesměli by ho oslavovat ani duchovní ve svých kázáních. Zakázán by byl i výcvik teroristických technik nebo zveřejňování návodů na výrobu bomb na internetu.

Šéf konzervativců Michael Howard už řekl, že by souhlasil s tím, že by se u soudu jako důkaz mohly použít i telefonní hovory. Diskutovali také možnost prodloužit dobu vazby bez vznesení obvinění - v případě terorismu ze 14 dnů na 3 měsíce.

Šéf liberálních demokratů Charles Kennedy ale doufá, že "nebudou ohrožena základní lidská práva". Právě tak dlouhá vazba by už do nich mohla zasahovat.

Otázky nad imigrační politikou

Skutečnost, že atentátníci dostávali podporu na bydlení, znovu otevřela otázku imigrační politiky, která byla jedním z hlavních témat britských květnových voleb. Vůdce neúspěšných opozičních konzervativců Michael Howard v předvolební kampani kritizoval labouristu Tonyho Blaira za benevolentní přístup k přistěhovalcům a prohlašoval, že občané žádají tvrdší pravidla. Jeho odpůrci ho za to obviňovali z rasismu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám