Hlavní obsah

Asie hlásí už 120 000 obětí pohromy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KOLOMBO/JAKARTA

Srílanská prezidentka Čandrika Kumaratunga oznámila, že počet mrtvých v její zemi překročí 29 000, protože většina z 4500 pohřešovaných osob bude prohlášena za mrtvé. Počet obětí nedělního zemětřesení, které vzedmulo řadu přílivových vln, tak dosahuje už 120 000.

Foto: Jiří Smutný

Moravská zemská knihovna

Článek

Indonéská vláda ve čtvrtek navečer místního času zveřejnila, že katastrofa si v zemi vyžádala 79 940 obětí, to je o třicet tisíc více, než původně oznámila.

Poničen je především sever Sumatry, jenž ležel nejblíže epicentru zemětřesení. Oblast přitom postihly po dvou středečních otřesech i ve čtvrtek následné otřesy půdy, z nichž poslední o síle 5,2 stupně Richterovy škály byl zaznamenán ve 4:00 místního času. Ty sice nezvedly přílivovou vlnu, ale způsobily paniku.

Nejvíce postižen je sever Sumatry

Vojenský velitel sumaterské provincie Aceh oznámil, že bylo zničeno 75 procent západního pobřeží. Smeteny byly desítky rybářských vesnic a bez přístřeší je v oblasti na 100 000 lidí.

"Jak jsme se obávali, nejhorší zkáza potkala Sumatru, žádné místo nebylo zřejmě zasaženo tak těžce jako Aceh. Zcela tam chybí infrastruktura, což také komplikuje počáteční humanitární práce," potvrdil ve středu koordinátor pomoci OSN Jan Egeland. "Potrvá možná 48 až 72 hodin, než bude možné reagovat na žádosti desítek tisíc lidí, kteří by chtěli pomoc dnes, či spíš včera," dodal Egeland s tím, že pro mnohé to už může být pozdě.

Jedna z místních žen řekla agentuře Reuters: "Nikde tu není nic k jídlu. Potřebujeme rýži. Potřebujeme léky. Nejedla jsem dva dny."

OSN varuje, že humanitární katastrofa postihne pět miliónů lidí a může si vyžádat desítky tisíc obětí.

Nejbohatší země světa již na podporu slíbily 220 miliónů dolarů, informoval dále Egeland. Nejvíce, 50 miliónů dolarů, nabídlo podle agentury Španělsko.

Pomoc vázne

"Pomoc přichází příliš pomalu," uvedl zpravodaj BBC Andrew Harding, který je v Acehu, kde je nedostatek pitné vody a těla stále blokují silnici. V Acehu se záchranáři soustředí na boj s hrozbou epidemií. Snaží se odklízet tuny odpadu i rozkládající se těla mrtvých.

Ministr sociálních věcí Alwi Šihab uvedl: "Nutně potřebujeme polní nemocnice. Vedle potravin a léků je problémem odstraňování těl obětí. Nechceme, aby zůstávala na vzduchu příliš dlouho. Nutně také potřebujeme těžkou techniku na odstraňování trosek, spadlých stromů a zhroucených budov. "

Do oblasti už byla poslána stovka lékařů včetně důchodců, jenomže nefunguje doprava. Armáda poslala do Acehu dalších několik set vojáků, kteří pomáhají odklízet trosky. Námořnictvo nasadilo lodě, které mají zásobovat lidi v oblasti města Meulaboh na severozápadním pobřeží Sumatry, které bylo nejblíže epicentru. Jen v něm je potvrzeno 3400 obětí, přičemž bylo zničeno 80 procent domů a cest.

Představitelé Světové zdravotnické organizace (WHO) ovšem tvrdí,že rozkládající se těla mrtvol obětí nedělního zemětřesení a ničivých vln představují jen malé nebezpečí pro zdraví. Podle nich není potřeba spěchat s pohřby či kremací mrtvých. Hromadné pohřby navíc komplikují sčítání obětí, přesná bilance tak možná nebude nikdy známa.

Na Srí Lance může být 50 000 obětí

Pomoc míří i do druhé nejpostiženější země. V metropoli Srí Lanky, která hlásí 24 300 mrtvých, přistála ve středu čtyři letadla, jež sem přepravila mobilní chirurgickou nemocnici z Finska, čističku vody z Německa, lékařský tým se zdravotnickým materiálem z Japonska a humanitární pracovníky z Británie.

Evropský koordinátor pro pomoc Philipe Nardin uvádí, že jen na Srí Lance může být 50 000 mrtvých.

Obětí v Thajsku přibývá

Počet obětí vln tsunami v Thajsku stoupl na 2400. Zemřelo 1488 Thajců a 710 turistů. Identifikovat se nepodařilo 196 obětí, protože těla byla ve stavu rozkladu. Jen z oblíbené pláže Khao Lak je hlášeno na 1800 mrtvých. Záchranáři denně objeví v oblasti  na 300 těl. Policie proto odhaduje, že v nejbližším okolí pláže bude na 3000 obětí.

Thajské ministerstvo vnitra oznámilo, že 6130 osob se stále pohřešuje. Premiér Tchaksin Šinavatra přitom prohlásil, že 80 procent z nezvěstných je pravděpodobně rovněž po smrti.

Indie hlásí zatím 10850 obětí, z nichž 6073 jich je z Tamilnádu. Právě tam začali zdravotníci očkovat 65 000 přeživších proti choleře, tyfu, žloutence typu A a úplavici.

Oběti zemětřesení a vln tsunami

Indonésie - 79 940 mrtvých

Srí Lanka - 27 268 mrtvých

Indie - 11 330 mrtvých s Andamany a Nikobary

Thajsko -  4510 mrtvých

Somálsko - 120 mrtvých

Barma - 90 mrtvých

Maledivy - 67 mrtvých

Malajsie - 65 mrtvých

Tanzanie - 10 mrtvých

Bangladéš  - 2 mrtví

Seychelly - 1 mrtvý

Keňa - 1 mrtvý

( BBC/DPA - stav k 31.12 6:30 )

Dalších 90 lidí zemřelo v Barmě, 69 na Maledivách, 66 v Malajsii a dva v Bangladéši. V Africe tsunami zabilo 114 osob v Somálsku, deset v Tanzanii a jednu v Keni.

Reklama

Výběr článků

Načítám