Hlavní obsah

Argentina odsoudila svého Fritzla, dostal 16 let 

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BUENOS AIRES

Šokující případ Josefa Fritzla, který po čtvrt století věznil a zneužíval svou dceru, není ojedinělý. Argentinský soud poslal v úterý na 16 let do vězení 73letého Eleuteria Soriu, který svou dceru držel od jejích dvanácti let a měl s ní dvě děti. Nevěznil ji však v podzemí, dominantní otec submisivní dceru ovládal brutálním psychologickým nátlakem. Hrozil, že ublíží jejich společným dětem.

Článek

Žalobce Sergio Antin před soudem podle agentury AP zdůraznil, že případ má hodně společných prvků s rakouskou kauzou Fritzl. Po vynesení rozsudku řekl: "Jsou tu podobnosti.“ A vysvětlil, že velkým rozdílem není ani to, že děvče neuteklo. "Jestliže hovoříme o sexuálním podrobení, musíme počítat s tím, že oběť neopustí dům," uvedl.

Argentinští psychologové ale nebyli překvapeni, že dívce, jejíž jméno nebylo uvedeno, trvalo přes deset let, než se obrátila na úřady. "Když byly poměry v rodině tak zvrácené, jak si mohla myslet, že by jí někdo zvenčí pomohl?" řekla Cristina Castillová, rodinná psycholožka z Buenos Aires. Také stud brání obětem incestu často vyjít se svým problémem na veřejnost.

"V Argentině máme mnoho Josefů Fritzlů, o nichž se ještě neví," uvedla Maria Elen Leuzziová, zakladatelka sdružení Pomoc obětem znásilnění.

Šestnáctiletý trest znamená pro muže de facto doživotí. Těžko se dá počítat, že by trdé poměry, které panují v latinskoamerických věznicích, přežil.

Soria zneužíval svou dceru deset let

Podle soudu začal Soria zneužívat svou dceru v roce 1992, když jí bylo 12 let. O rok později s ním otěhotněla a vybízela svou matku, aby se odstěhovaly z dělnické čtvrti La Matanza v Buenos Aires, kde rodina žila. Pět jejích sourozenců také z domu postupně odešlo.

Dcera porodila svému otci druhé dítě v roce 1997.

Na rozdíl od Fritzla ale Soria nepoužíval fyzické věznění, ale psychologickou dominanci, aby dívku udržel doma. Utekla z domu několikrát, ale vždy se zase vrátila. Hrozil, že ublíží jejím dvěma dětem, často se střelnou zbraní v ruce.

Až v roce 2003 ve svých třiadvaceti letech dívka utekla a udala otce úřadům.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám