Hlavní obsah

Zmrazená embrya zrodila nejstarší děti

Právo, CNN, zr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dvojčata Lydia a Timothy Ridgewayovi přišla na svět letos 31. října. Jsou však mnohem starší než jen posledních pár týdnů. Jejich embrya byla po třicet let zmrazena v tekutém du­síku.

Foto: Profimedia.cz

Dvojčata Timothy a Lydia krátce po narození.

Článek

„Je na tom něco ohromujícího. Mně bylo pět let, když dal bůh život Lydii i Timothymu, a od té doby ten život zachovává,“ řekl Philip Ridgeway, když kolébal novorozence na klíně ve svém domě u Portlandu v Oregonu.

O dvojčatech prohlásil: „V jistém smyslu jsou to naše nejstarší děti, i když jsou naše nejmenší.“ Spolu s manželkou Rachel mají ještě čtyři potomky ve věku osm, šest, tři a dva roky, ti se ale narodili přirozeně.

Holčička v USA se narodila z 27 let starého embrya

Věda a školy

„Nikdy jsme neměli stanoven počet dětí, které bychom chtěli mít. Vždycky jsme si mysleli, že jich budeme mít tolik, kolik nám jich bůh bude chtít dát, a když jsme se doslechli o adopci embryí, napadlo nás, že bychom to chtěli udělat,“ poznamenal Philip k narození dvojčat.

„Když jsme do toho šli, věděli jsme, že můžeme důvěřovat bohu, že udělá vše, co má svrchovaně v plánu, a že jejich věk opravdu nehraje roli. Šlo jen o to, zda to bylo v božích plánech,“ doplnila Rachel Ridgewayová.

V jistém smyslu jsou to naše nejstarší děti, i když jsou naše nejmenší
Philip Ridgeway

Rachel si vzpomíná, jak jí Gordon podal snímek embryí. Rozplakala a řekla: „Právě jsi mi ukázal obrázek mých dětí. Musím je mít.“

V mrazu věk nehraje roli

Embrya lékaři stvořili pro anonymní pár pomocí oplodnění ve zkumavce. Manželům bylo kolem 50 let a využili 34letou dárkyni vajíček. Embrya zmrazili 22. dubna 1992 a od té doby byla uchovávána v tekutém dusíku při teplotě téměř 200 stupňů pod nulou.

Až do roku 2007 embrya zůstávala v laboratoři pro léčbu neplodnosti na západním pobřeží USA. Poté je pár, který si je nechal stvořit, daroval Národnímu centru pro dárcovství embryí v Knoxvillu v Tennessee, aby je použil pro jiný pár.

Brněnská klinika zaměnila embrya, rodina požádala o 40 milionů odškodného

Krimi

Doktor John Gordon, lékař rodiny Ridgewayových, zdůraznil, že věk embryí není důležitý.

„Jsou-li zmrazena při teplotě téměř 200 stupňů pod nulou, biologické procesy se u nich v podstatě zpomalí téměř na nulu. A tak možná nezáleží na tom, zda jsou zmrazena na týden, měsíc, rok, deset let, či dvě desetiletí,“ řekl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám