Hlavní obsah

Zemřela královna country Loretta Lynnová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ve věku 90 let v úterý ve spánku zemřela královna americké country hudby Loretta Lynnová. S odkazem na zpěvaččinu rodinu o tom informovala agentura AP.

Foto: Profimedia.cz

Loretta Lynnová

Článek

Loretta Lynnová byla držitelkou ceny Grammy. Nejzářivější část své pěvecké kariéry prožila v 60. a 70. letech minulého století. Nahrála celkem 70 alb a složila na 160 písniček. S desítkami hitů je považována za královnu americké country hudby.

Lynnová podle sdělení rodiny zemřela ve spánku v úterý u sebe doma v Hurricane Mills v americkém státě Tennessee.

První dáma emancipované country ve svých písních popisovala drsnou realitu života děvčete z Apalačských hor, které železná vůle vynesla až na vrchol. Pro dceru horníka z Kentucky byly lyrické písně o lásce cestou ze života v chudobě a zvedaly svého času sebevědomí milionům amerických žen.

Lynnová se narodila v roce 1932 v Butcher's Hollow v Kentucky jako Loretta Webbová v rodině horníka, jako druhá z osmi dětí. Už jako malá zpívala v kostelech, na místních koncertech a nejvíc doma a psala vlastní písně. Jako patnáctiletá se provdala za Olivera Lynna. Během jejich často bouřlivého 48letého manželství se Lynn, který zemřel v srpnu 1996, významně podílel na rozvoji hudebního talentu své ženy a její kariéry. Mimo jiné jí koupil první kytaru, domluvil první vystoupení v rádiu a po mnoho let byl jejím manažerem.

Reklama

Související témata:
Loretta Lynn

Výběr článků

Načítám