Hlavní obsah

Zemřel kubánský kardinál Ortega

Havana

Ve věku 82 let zemřel dlouholetý havanský arcibiskup kardinál Jaime Ortega, který sehrál zásadní úlohu v dočasném sblížení mezi Spojenými státy a Kubou. Oznámilo to v pátek havanské arcibiskupství. V době, kdy stál Ortega v čele kubánských katolíků, se rovněž zlepšil vztah mezi kubánským komunistickým režimem a církví.

Foto: Rafael Perez, Reuters

Jaime Ortega na snímku z roku 2003.

Článek

Ortega opustil úřad havanského arcibiskupa v roce 2016 ze zdravotních důvodů po 35 letech ve službě, trpěl rakovinou jater. Kardinálem byl od roku 1994.

Ortega sehrál důležitou roli v tajných jednáních mezi zástupci kubánské vlády v čele s Raúlem Castrem a americkou administrativou prezidenta Baracka Obamy. Výsledkem rozhovorů bylo v roce 2014 obnovení diplomatických vztahů mezi oběma státy. Nynější šéf Bílého domu Donald Trump však vstřícnou politiku vůči Kubě zvrátil a vůči ostrovní zemi v Karibiku zesílil sankce.

Za Ortegy se rovněž zlepšil vztah kubánského vedení vůči církvi. Tento vývoj se projevil návštěvami papežů Jana Pavla II. (1998), Benedikta XVI. (2012) a Františka (2015) na Kubě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám