Hlavní obsah

Zeman a Sobotka, každý zvlášť, uctili v New Yorku památku obětí z 11. září

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Prezident Miloš Zeman v úterý v New Yorku uctil památku obětí teroristického útoku na Spojené státy z 11. září 2001. Položil také květiny u jména české oběti Lukáše Rambouska. Setkal se rovněž s newyorskými hasiči, kterým přivezl z České republiky sošku svatého Floriána, tedy jejich patrona. Památník o něco dříve navštívil i premiér Bohuslav Sobotka.

Foto: Aleš Zápotocký , ČTK

Prezident Zeman u památníku obětem teroristického útoku na Spojené státy z 11. září 2001.

Článek

Otec Lukáše Rambouska řekl, že je rád, že se se Zemanem mohl setkat a že jeho návštěvu na pietních místech pro oběti 11. září 2001 považuje za první velké uznání. Prezident se poklonil také památce Aleny Sešínové, další oběti s českými kořeny, která přišla o život v troskách severní věže Světového obchodního centra.

Před newyorskými hasiči, kteří měli po útocích rozhodující podíl na záchranných pracích, Zeman přednesl modlitbu v angličtině, na oplátku dostal meč, náramenní nášivku, pamětní minci a kšiltovku, kterou si nasadil na hlavu.

Foto: ČTK

Prezident Miloš Zeman se v New Yorku setkal i s prvním párem USA Barackem a Michelle Obamovými

Foto: Aleš Zápotocký, ČTK

Prezident Zeman v New Yorku

Kromě sošky svatého Floriána prezident záchranářům předal fotografie památníku, který hasiči z první pražské části před pěti lety na Kampě odhalili na památku svých 343 kolegů, kteří po útoku zahynuli během záchranných operací.

Foto: Aleš Zápotocký, ČTK

Prezident se také setkal s krajany.

Sobotka položil věnec s trikolórou

Památník jen o něco dříve navštívil i premiér Bohuslav Sobotka a položil u něj věnec s trikolórou. K 11. září uvedl, že to byla „událost, která si vyžádala tisíce mrtvých z desítek zemí světa” a „předznamenala jednu z hlavních hrozeb tohoto století”.

Foto: Aleš Zápotocký, ČTK

Premiér Bohuslav Sobotka v New Yorku

„Teroristické útoky v New Yorku a Washingtonu, ale také v Londýně, Madridu, Paříži, Kodani a na mnoha dalších místech světa nám ukázaly a ukazují, že bezpečí, svoboda, demokracie, tolerance a úcta k lidským právům a lidské důstojnosti nejsou samozřejmostí a že je potřeba tyto hodnoty společně bránit. Terorismus pohrdající lidskými životy je útokem na hodnoty, které sdílí celý civilizovaný svět. Pouze širokou mezinárodní spoluprací, která bude zahrnovat bezpečnostní oblast, ale také prevenci radikalizace a extremismu, budeme schopni předcházet opakování tragédií, jaká se stala na tomto místě,“ uvedl premiér.

Související téma:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám