Hlavní obsah

Zelenskyj se chystá do New Yorku, sejde se s Bidenem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj se příští týden chystá do New Yorku na zasedání Valného shromáždění OSN a setká se tam při té příležitosti s americkým prezidentem Joem Bidenem. Informoval o tom ve čtvrtek web americké stanice NBC News.

Foto: Handout, Reuters

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Článek

Zda se ukrajinský prezident se svým americkým protějškem sejdou v New Yorku, nebo Bílém domě, není jasné, uvádí NBC News. Bílý dům informace o plánované schůzce nechtěl komentovat.

Naposledy se oba státníci osobně setkali v červenci letošního roku na summitu Severoatlantické aliance ve Vilniusu. Tehdy byl ústředním tématem jednání Bidena se Zelenskym možný vstup Ukrajiny do NATO.

Řeč by mohla být o dodávkách střel s velkým doletem

Náplň nadcházejícího jednání Bidena a Zelenského zatím není známa. Jedním z témat by však zřejmě mohla být americká vojenská pomoc Ukrajině; americká média v uplynulých dnech informovala, že Bidenova administrativa je blízko schválení dodávek střel ATACMS s doletem až 306 kilometrů schopných nést kazetovou munici, či jinou verzi raket GMLRS, které mají dolet jen 72 kilometrů, ale také s úpravou pro kazetovou munici.

Spojené státy dosud Kyjevu na obranu před ruskou agresí poskytly pomoc ve výši 43,7 miliardy dolarů (993 miliard korun).

Pokud se budou konat prezidentské volby, budu znovu kandidovat, řekl Zelenskyj

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám