Hlavní obsah

Zelení a celebrity lámou nad ekosummitem v Riu hůl

Právo, Alexandr Petrželka
Rio de Janeiro

Zklamání nad údajně obecným a málo ambiciózním textem závěrečné deklarace, kterou má v pátek přijmout stovka nejvyšších představitelů zemí na vrcholícím summitu OSN o udržitelném rozvoji, chce organizace Greenpeace obrátit v ekologický impuls ke startu globální kampaně celebrit, odborníků a aktivistů.

Foto: ČTK/AP

Globálním pochodem vyvrcholil v Riu Lidový summit za sociální a ekologickou spravedlnost na obranu obyčejných lidí.

Článek

„Začíná boj,“ řekl výkonný ředitel Greenpeace Kumi Naidoo. „Dosáhli jsme nejvyváženějšího kompromisu, myslím, že duch Ria 1992 bude zachován,“ vyslovil se k návrhu dokumentu brazilský ministr zahraničí Antonio Patriota.

Dánská ministryně životního prostředí Ida Aukenová tak spokojená není.

„Evropské unii by se líbil konkrétnější a ambicióznější výsledek,“ řekla stanici BBC. „Moc spokojená nejsem, ale alespoň jsme udrželi zelenou ekonomiku v agendě,“ dodala.

Účastníci souběžného summitu organizovaného nevládními ekologickými a ochranářskými organizacemi, však návrh dokumentu odmítli.

Zelená ekonomika = latifundie agrotoxiny vraždy rolníků vyhánění původních obyvatel, stálo na jednom z transparentů, s nimiž ve čtvrtek ulicemi Ria pochodovali účastníci lidového summitu. „Tahle zvlhlá prskavka pochodeň nutných změn nezapálí,“ vyjádřil se Craig Bennet z organizace Přátelé Země.

„Nepropásněme historickou příležitost k obratu, jsme na prahu budoucnosti plné nepředvídatelných rizik,“ obrátila se na summit třicítka nositelů Nobelovy ceny.

Greenpeace proto odstartovala kampaň za záchranu ikonického symbolu zranitelnosti planety – Arktidy.

Paul McCartney: Nechte Arktidu být

Petici za vyhlášení celoarktické rezervace OSN jako první podepsali exčlen Beatles Paul McCartney, herec a režisér Robert Redford, frontman skupiny Radiohead Thom Yorke, režisér Pedro Almodóvar, herečka Penelope Cruzová, herec Javier Bardem, miliardář, dobrodruh a ekologický aktivista Richard Branson, představitelka seriálové princezny Xeny a hvězda filmu Battlestar Galactica Lucy Lawlessová, která čeká na soudní verdikt za blokování těžební plošiny Shell, a stovka dalších.

„To je snad šílenství chtít vyždímat ze země poslední kapku ropy, když naše nejlepší mozky varují, že dalším využíváním fosilních paliv sebereme našim dětem budoucnost,“ řekl McCartney a vyzval k ochraně Arktidy slovy někdejšího hitu Beatles Let it be (nechte to být). Greenpeace chce výzvu podepřít miliónem podpisů.

Tragickou ironií zavání návrh maledivského prezidenta Muhammada Vahída, který kolegům v Riu předložil vizi přeměny jeho ostrovní země na mořskou rezervaci. Souostroví, dosahující výšky jen tři metry nad hladinu moře, je všeobecně považováno za zemi, kterou globální oteplování a následný vzestup hladiny oceánu ohrožuje nejvíce.

Reklama

Výběr článků

Načítám