Hlavní obsah

Zelená aktivistka Greta Thunbergová převzala cenu Amnesty International

– New york

Švédská ekologická aktivistka Greta Thunbergová v pondělí na Univerzitě George Washingtona převzala za své aktivity na ochranu klimatu ocenění Velvyslankyně svědomí, které jí v červnu udělila organizace Amnesty International (AI). Stalo se tak několik dní před zahájením klimatického summitu OSN v New Yorku, kterého se středoškolačka zúčastní. Informovala o tom agentura AFP.

Foto: Jacquelyn Martin, ČTK/AP

Aktivistka Greta Thunbergová hovoří po převzetí ceny Amnesty International.

Článek

„Změny a politické kroky, které jsou k řešení krize zapotřebí, nyní zkrátka neexistují,” uvedla šestnáctiletá dívka ve vystoupení na univerzitě. Doplnila, že všichni proto musí vyzývat osoby u moci, aby skutečně začaly konat.

Generální tajemník Amnesty International Kumi Naidoo uvedl, že cena nenáleží pouze Thunbergové, ale je určena všem mladým lidem, kteří již rok demonstrují. Také Švédka zdůraznila, že ocenění náleží milionům mladých lidí, kteří se minulý pátek zúčastnili stávek v rámci hnutí Pátky pro budoucnost. To odstartovala ona sama v srpnu 2018, když se rozhodla každý den sedět před švédským parlamentem a vyžadovat po vládě snížení emisí.

„Uvidíme se na ulici”

Švédská aktivistka a studenti, kteří se jejím postojem inspirovali, se tak stali nositeli titulu, který AI jako prvnímu udělila v roce 2003 někdejšímu československému a českému prezidentovi Václavu Havlovi. Oceněn jím byl například i bývalý jihoafrický prezident Nelson Mandela či barmská disidentka a vůdkyně Do Aun Schan Su Ťij, které byl loni titul odebrán kvůli kampani barmské armády vůči menšině Rohingů.

Thunbergová v pondělí opět hovořila o destrukci planety, znečištění ovzduší a vody a ohrožení živočišných druhů. Zároveň také mluvila o pomalém, ale jistém oživení hnutí za záchranu klimatu. Svůj projev zakončila aktivisticky výzvou: „Uvidíme se na ulici!”

„Udělali věci, které se nám nikdy nepovedly, přestože bojujeme desítky let,” prohlásil šéf generální tajemník AI Naidoo. „Nezapomínejme, že středoškolští studenti hrají velmi důležitou roli ve vzdělávání svých rodičů”. „Nedovolte (americkému prezidentovi) Donaldu Trumpovi a (brazilskému prezidentovi Jairu) Bolsonarovi, aby vás okradli o dětství,” vzkázal mladým lidem.

Reklama

Výběr článků

Načítám